Reprezentantii Gazprom au declarat autoritatilor romane ca se poate discuta despre importurile directe Romgaz - Gazprom, dar cantitatea de gaze importate va trebui sa fie mai mare fata cea contractata in prezent, a declarat directorul general al Romgaz, Adrian Piteiu.
"Pentru Romgaz, cele mai importate intalniri din cadrul vizitei la Moscova, au fost cea cu ministrul energiei Serghei Smatko precum si cea cu vicepresedintele Gazprom si directorul general al Gazprom Export, Medvedev Aleksandr Ivanovich. Vicepresedintele Medvedev a declarat ca se poate discuta despre importurile directe Romgaz - Gazprom, dar cantitatea de gaze importate va trebui sa fie mai mare decat cea prevazuta in actualul contract, pe care Romgaz il are cu firma Whintershall si Imex", a declarat directorul general al Romgaz, Adrian Piteiu, citat de NewsIn.

Totodata, in cadrul vizitei de cateva zile de la Moscova, ce a avut scopul stabilirii unor legaturi de cooperare cu cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, autoritatile romane au inaintat vicepresedintelui Medvedev memorandumul de intelegere pentru asocierea in participatiune dintre Romgaz si Gazprom, memorandum constituit pentru intocmirea studiului de zacamant si fezabilitate pentru depozitul de inmagazinare de la Roman-Margineni, din judetul Neamt.

"In cadrul convorbirilor avute, Gazpromul a fost informat despre licitatia pe care Romgaz a organizat-o pentru intocmirea acestui studiu (licitatie castigata de firma Petrostar Ploiesti), urmand ca cele doua parti implicate sa analizeze studiul de zacamant, dupa care Gazprom impreuna cu Petrostar vor contribui la realizarea studiului de marketing al gazelor", a precizat Piteiu.

In perioada urmatoare, dupa analiza memorandumului, Gazprom va trimite Romgaz eventualele obiectii, astfel incat, in cel mai scurt timp posibil, sa fie posibila semnarea memorandumului de catre cele doua parti, a mai spus directorul general al Romgaz.

"Gazprom si-a manifestat interesul de a colabora cu Romgaz atat pentru depozitul de inmagazinare Roman-Margineni, cat si pentru alte viitoare proiecte ale Romgaz, fara a solicita nicio facilitate. De asemenea, in cadrul discutiilor, s-a dezbatut si propunerea ministrului Adriean Videanu cu privire la colaborarea Romgaz-Gazprom la reabilitarea centralelor electrice pe gaze, propunere acceptata de partea ruseasca", a mentionat Adrian Piteiu.

Fostul director general al Romgaz, Francisc Toth, a declarat in ianuarie Agentiei NewsIn ca, din cele doua contracte, cel incheiat de Romgaz cu Imex expira in acest an, iar cel cu Whintershall undeva in 2012. Mai departe, aceste doua companii iau gaze de la Gazprom Export, compania care se ocupa cu livrarile de gaze ale Gazprom.

Romania consuma anual circa 17-18 miliarde metri cubi gaze. Dintre acestea, doua treimi sunt asigurate din productia interna, de Romgaz si Petrom, iar o treime este importata din Rusia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri