Pretul petrolului ar putea scadea, daca reprezentantii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) decid sa creasca productia. Intalnirea OPEC de la Viena va tine, timp de doua zile incepand de astazi, guvernele lumii cu rasuflarea taiata, in asteptarea unei decizii ferme in ceea ce priveste cresterea productiei. In vreme ce Arabia Saudita considera necesara o noua majorare a cotei de productie a OPEC, Quatarul spune ca problema nu consta in lipsa ofertei de pe piata, ci in indisponibilitatea unor rafinarii de a prelucra cu viteza ceruta de piata.
Ministrul saudit al petrolului, Ali Al-Nouaimi, s-a declarat absolut favorabil unei cresteri a cotelor de productie ale OPEC. Urmeaza sa discutam acest lucru insa noi sprijinim aceasta optiune...Trebuie sa privim dincolo de momentul prezent. Urmatoarea noastra reuniune va avea loc in luna decembrie si lucrurile se pot schimba in aceasta perioada, a declarat oficialul saudit, fara a preciza care este amploarea acestei majorari a cotelor de productie avuta in vedere. Arabia Saudita isi manifesta astfel sprijinul pentru intentia presedintelui OPEC, seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, care a spus ca va propune celorlalti ministri OPEC o majorare a plafonului de productie a cartelului cu 500.000 barili pe zi. In cazul aprobarii acestei propuneri, cota de productie a OPEC va ajunge la nivelul de 28,5 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel de dupa 1987.

In prezent, Riadul produce aproximativ 9,5 milioane barili de titei pe zi si este sigur ca poate sa ajunga la o productie de 11 milioane barili de petrol pe zi in cel mai scurt timp. In plus, propunerea Arabiei Saudite pare a beneficia si de sprijinul altor membri ai OPEC precum Iranul si Indonezia, care s-au pronuntat deja favorabil unei cresteri a productiei petroliere a OPEC. Si oficialii Emiratelor Arabe Unite (UAE) spun ca sunt pregatiti pentru a face fata unei cresteri a productiei, chiar daca in viziunea UAE, oferta de pe piata e mult mai mare decat cererea.

OPEC-ul, organizatie care asigura 40 la suta din oferta mondiala de petrol, sustine ca problema nu este lipsa de cantitati de petrol disponibile pe piata, ci de lipsa capacitatilor de rafinare.

Pretul petrolului a scazut cu doi dolari vineri, la circa 63 de dolari pe baril la New York, bazat pe promisiunea OPEC de a creste productia dar si pe stirea ca uraganul Katrina nu a afectat exploatarile maritime ale SUA. Cotatia londoneza a coborat vineri cu 1,85 dolari la 61,81 dolari pe baril.

Pretul petrolului s-a dublat in ultimii doi ani, din cauza cererii crescande a celui mai mare consumator de titei din lume, SUA, dar si din cauza expansiunii economice a Chinei si Indiei, subliniaza Reuters. Indexat cu inflatia, barilul a atins preturi nemaiintalnite din 1980, anul debutului razboiului dintre Iran si Irak.

Proteste europene fata de accizele la carburanti

Numerosi transportatori europeni se pregatesc sa protesteze, blocand drumurile, impotriva deciziei unor guverne de a nu diminua taxele pentru combustibili. In fata revoltei, aflata deocamdata in fasa, ministrii de Finante europeni spun ca se vor mentine pe pozitii (multi au de protejat deficite bugetare stricte, deci sunt putine sanse sa micsoreze accizele si taxele), scrie The Economist. Cu cinci ani in urma, proteste similare au dus la inchiderea unor granite, la oprirea comertului si au fortat numeroase guverne sa faca diverse concesii. In prezent, in Franta si Marea Britanie se pregatesc noi proteste. Polonia a cedat si va micsora accizele, Franta discuta o masura similara si a oferit deja scutiri de taxe pentru fermieri in limita a 30 de milioane de euro, in timp ce Marea Britanie ar putea ingheta preturile la pompa. Ministrul britanic al Economiei, Gordon Brown, a acuzat statele OPEC de criza combustibililor si de faptul ca nu au raspuns cererii de petrol a Chinei, informeaza agentia EFE. De altfel, scrie The Economist, Ministrii de Finante europeni prefera sa mute problema in curtea OPEC si a companiilor private mai degraba, decat sa scada taxele. Europa cere OPEC sa creasca productia si chiar sa scada pretul barilului, insa acest fapt e greu de realizat. OPEC a crescut investitiile in explorarea petroliera pentru prima data dupa mult timp, cei mai importanti producatori explorand cu 7,5% mai multe puturi petrolifere in 2004, fata de 2003. Desi opiniile difera in ceea ce priveste cantitatea de petrol utilizabil ramas in tarile OPEC sau in alte rezerve, este insa clar ca OPEC functioneaza aproape de capacitatea maxima, concluzioneaza The Economist.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri