De asemenea, compania a confirmat ratingul 'BB+' pentru credite pe termen lung. "Revizuiea ratingului reflecta perspectiva din ce in ce mai sumbra asupra industriei europene a rafinarii", a declarat analistul pentru credite din cadrul agentiei de evaluare, Per Karlsson.

Actiunea agentiei reflecta posibilitatea ca S&P sa coboare ratingul companiei, in cazul in care profiturile downstream (procesare si distributie a carburantilor) ale MOL vor fi sub estimarile agentiei, informeaza NewsIn.

Analistii agentiei sunt de parere ca perspectiva pe termen mediu asupra rafinariilor europene s-a deteriorat considerabil din cauza scaderii cererii de pe piata de profil. Totodata, MOL se confrunta cu unele conditii dificile pe piata din cauza scaderii drastice a activitatii economice in Europa de Est.

MOL, cea mai mare companie petroliera ungara din sectorul rafinarii, a raportat pierderi pentru al treilea trimestru consecutiv, din cauza deprecierii forintului si a crizei economice, care a dus la scaderea cererii de energie.

Compania a inregistrat in primul trimestru pierderi de 124,9 miliarde forinti (601,5 milioane dolari), sau 1.249 forinti/titlu, comparativ cu un profit de 65 miliarde forinti, sau 792 forinti/actiune, in primul trimestru din 2008. Analistii chestionati de Reuters mizau pe pierderi de 65,4 miliarde forinti.

MOL Romania este parte a Grupului MOL, companie integrata de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est, cu sediul central la Budapesta. Grupul MOL isi desfasoara activitatea in Europa, Orientul Mijlociu, Africa si tarile CSI.