Economia Japoniei s-a comprimat cu 14,2% in primele trei luni din 2009, in termeni anuali, fata de rapoartele preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 15,2%, in contextul in care investitiile s-au redus cu un ritm mai temperat.
Economistii chestionati de Bloomberg estimasera o comprimare cu 15% a economiei nipone, relateaza Bloomberg, potrivit NewsIn.

Scaderea PIB-ului ar putea reprezenta atingerea unui prag minim a economiei, care ar urma sa creasca trimestrul acesta, datorita cererii de pe piata din China, ce ajuta la stabilizarea exporturilor.

Totusi, activitatea fabricilor este intrerupta, iar profiturile scad, ceea ce duce la reducerea investitiilor si numarului angajatilor. Astfel, piata este ingrijorata ca economia nu va creste pentru o perioada indelungata.

"Datele revizuite publicate astazi confirma ca primul trimestru a fost dezastruos, dar cel mai sever moment in care s-a aflat economia a fost depasit. Totusi, o revenire a cresterii nu garanteaza ca economia Japoniei va redeveni ce a fost", a declarat un economist.

Indicele Nikkei al bursei nipone a scazut cu 0,3%, dupa ce atinsese pragul psihologic de 10.000 puncte, pentru prima data din ultimele opt luni.
Cheltuielile de capital au scazut cu 8,9%, fata de datele preliminare care aratau o scadere cu 10,4%, in timp ce exporturile au scazut cu 26%.

Recesiunea care a cuprins piata din Japonia a dat semne ca s-ar tempera, dupa ce producatorii niponi au beneficiat de pe urma cererii din China, unde guvernul cheltuie 586 miliarde dolari pe drumuri, spitale si case.

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat Japonia in mai, coborand ultimul rating pentru credite in valuta din categoria triplu-'A', in cadrul unei miscari ce ar putea reinnoi speculatiile de pe piata cu privire la bonitatea natiunilor bogate, mai ales a Statelor Unite.

Economia Japoniei a fost afectata de un colaps al exporturilor incepand cu septembrie 2008, desi exista semne ca cea mai dificila perioada a recesiunii s-a incheiat.

La sfarsitul lunii martie, Banca Mondiala a estimat ca PIB-ul Japoniei ar urma sa scada cu 5,3% anul acesta, in timp ce in 2010, PIB-ul va creste cu 1,5%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
”Italia ar trebui să le interzică tuturor cetățenilor săi să călătorească”
Setari Cookie-uri