Bernanke a formulat o previziune optimista, insa prudenta, pentru economia Statelor Unite, in contextul in care rezultatele peste asteptari afisate de grupul industrial Caterpillar Inc. arata o imbunatatire a conditiilor economice.

Cu toate acestea, in Europa, companiile auto au anuntat pierderi majore si au oferit previziuni sumbre, sugerând ca procesul de revenire este inca departe, in ciuda ameliorarii datelor economice, potrivit NewsIn.

Bernanke a afisat un optimism prudent in declaratia facuta in fata Comisiei de servicii financiare a Camerei Reprezentantilor si a avertizat ca nivelul ridicat al somajului ar putea eroda increderea consumatorilor si ar putea ingruna procesul de revenire, asteptat de cei mai multi oficiali americani pentru urmatoarele luni.

"Tonul (lui Bernanke) este potrivit cu riscurile care ameninta procesul de revenire ce va incepe treptat in 2010, si incurajeaza mentinerea dobânzilor la un nivel scazut pentru o perioada prelungita", a declarat Alan Ruskin, analist in cadrul RBS Securities.

Cu ocazia prezentarii raportului semestrial asupra economiei in fata Congresului, Bernanke a incercat sa calmeze temerile legate de accelerarea inflatiei in urma relaxarii agresive a politicii moentare, sustinând ca banca centrala va putea elimina stimulii din piete, la momentul potrivit.

Deocamdata, totusi, Fed considera ca o pozitie de acomodare a politicii monetare este potrivita pentru o perioada indelungata, a mai spus Bernanke.

Chiar daca sectorul imobiliar si cheltuielile s-au stabilizat, somajul va ramâne la un nivel ridicat si in 2011, ceea ce ar putea afecta increderea consumatorilor.