Negocierile pe marginea conditiilor de acordare a suportului financiar vor incepe in luna octombrie, iar toate etapele vor fi parcurse pana la sfarsitul anului, cand va fi semnat contractul cu Corporatia Provocarile Mileniului si vor fi alocate sumele anuntate, a declarat Vlad Filat.

Asif Chaudhry a mentionat ca sprijinul oferit prin Provocarile Mileniului este unul acordat intregii populatii a Republicii Moldova si s-a aratat convins ca noua guvernare de la Chisinau este capabila sa promoveze reformele democratice necesare continuarii unei cooperari fructuoase cu SUA, potrivit NewsIn.

“Sunt absolut convins ca actualul guvern are capacitatea de a implementa reformele democratice si economice. Singurul lucru de care este nevoie este vointa politica si s-a demonstrat ca aceasta vointa politica exista. SUA, in calitate de prieten si partener al Republicii Moldova, este gata sa-i fie mereu alaturi in efortul de a atinge aceste obiective”, a declarat ambasadorul american.

Asif Chaudhry a spus ca pentru a putea beneficia de banii acordati prin programul Provocarile Mileniului, Chisinaul trebuie sa ramana pe linia reformelor democratice si edificarii institutiilor democratice si sa ia masuri eficiente pentru contracararea fenomenului traficului de fiinte umane.

“Este obligatia mea, in calitate de prim-ministru, sa fac aceste lucruri”, i-a replicat premierul Filat. “Viteza de realizare a acestor proiecte depinde in mare parte de capacitatea si modul in care se va implica guvernarea de la Chisinau in acest proces. Vom actiona cu pricepere si energie, in interesul interesul cetatenilor Republicii Moldova”, a promis premierul.

Ambasadorul american l-a felicitat in mod public pe Vlad Filat cu ocazia investirii in functia de prim-ministru. “Este o oportunitate importanta, istorica pentru dumneavoastra, pentru Republica Moldova si pentru procesele democratice si economice din aceasta tara. L-am asigurat pe domnul prim-ministru de intregul nostru sprijin pentru promovarea reformei si a democratiei, pentru a asigura o perspectiva europeana a tarii. SUA sunt un prieten al Moldovei, sustin Republica Moldova si suntem aici pentru a va ajuta in implementarea reformelor democratice”, a declarat ambasadorul american.

Premierul moldovean a mentionat ca 133 milioane dolari din creditul obtinut vor avea ca destinatie reabilitarea infrastructurii drumurilor, iar 102 milioane dolari vor fi alocati pentru dezvotarea agriculturii prin instalarea de sisteme performante de irigare. Destinatia restului de 27 milioane de dolari se va decide in procesul de realizare a proiectelor, in functie de modul de derulare a acestora, a precizat Vlad Filat.