"In trimestrul al treilea, produsul intern brut ar trebui sa arate o prima revenire, de aproape 1% fata de trimestrul anterior. Dar intensitatea redresarii ramane nesigura si nu se observa inca o inversare clara a tendintei la nivelul cererii", precizeaza Banca Italiei, fara sa dea detalii despre estimarile pe ansamblul acestui an.

Institutia a mai mentionat ca "intr-un cadru mai favorabil in ce priveste cererea mondiala, exporturile italiene nu au demonstrat o tendinta clara de redresare in timpul verii si in aceeasi perioada s-a inregistrat o cadere puternica a importurilor", potrivit NewsIn.

Spre deosebire de Germania si Franta, Italia nu a gasit drumul spre crestere in trimestrul al doilea. Economia Italiei s-a restrans cu 0,5% in trimestrul al doilea fata de cele trei luni anterioare. Guvernul, care si-a revizuit in crestere, in septembrie, estimarile, se asteapta la o comprimare cu 4,8% a economiei in 2009 si anticipeaza o crestere de 0,7% a PIB in 2010.

Banca Italiei semnaleaza si o "deteriorare semnificativa" a finantelor publice, ca urmare a diminuarii incasarilor fiscale. Comisia Europeana a declansat saptamana trecuta prima etapa a procedurii de infringement pentru deficit excesiv pentru noua tari UE, printre care si Italia. Guvernul italian se asteapta la un deficit public de 5,3% din PIB in 2009 si de 5% in 2010, fata de 2,7% in 2008.