"Avem nevoie de cel putin 10 miliarde dolari in urmatorii patru ani pentru a ne adapta si a lupta impotriva efectelor schimbarii climatice asupra tarii noastre", a spus Hasan Mahmud, care a explicat ca a reevaluat nevoile tarii in acest domeniu.

Anterior, guvernul anuntase ca va cere 5 miliarde dolari la Copenhaga pentru a face fata fenomenelor extreme tot mai frecvente, ce includ inundatii, cicloane si seceta, conform NewsIn.

"Noi platim pretul emisiilor de gaze cu efect de sera ale tarilor bogate si dezvoltate, iar ele trebuie sa compenseze acest fapt", a mai spus ministrul, care a adaugat ca banii vor fi folositi pentru dragarea raurilor, construirea de diguri, strazi si adaposturi, precum si pentru plantarea de copaci in orase.

Potrivit oamenilor de stiinta, Bangladesh-ul, un stat cu 144 milioane de locuitori, care se numara printre cele mai sarace de pe planeta, este deja afectat de schimbarile climatice.

Comisia interguvernamentala a Natiunilor Unite despre schimbarile climatice (IPCC) a precizat ca o crestere a nivelului marii ar acoperi 17% din suprafata totala a Bangladesh-ului pana in 2050, lasand fara adapost cel putin 20 milioane de persoane.

Intre 7 si 18 decembrie, Copenhaga va gazdui conferinta internationala asupra climatului, la care 192 de tari vor incerca sa incheie un acord mondial privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera care sa inlocuiasca protocolul Kyoto ce expira in 2012.