Monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom, ar putea relua incepand cu 1 ianurie livrarile de gaz provenind din Turkmenistan, care au fost intrerupte in aprilie.
In timpul vizitei presedintelui rus Dmitri Medvedev la Ashabad, pe care o incepe luni (21.12.2009), Rusia si Turkmenistanul intentioneaza sa semneze acordul care va permite companiei ruse Gazprom sa reia achizitionarile de gaz turkmen, in volum de 10-11 miliarde de metri cubi, incepand cu 1 ianurie 2010, adica volumele pentru care insista compania rusa, arata publicatia rusa Kommersant, citata de NewsIn.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a avut sambata o intrevdere cu omologul sau turkmen Gurbanguli Berdimuhamendov, la Alma-Ata, unde s-a desfasurat summitul informal al liderilor CSI. Luni, Medvedev pleaca in capitala turkmena, Ashabad.

Negocierile dintre Medvedev si Berdimuhamedov, care se vor desfasura marti, ar trebui sa puna capat relatiilor energetice conflictuale dintre Moscova si Ashabad din ultima perioada. Turkmenistanul si compania rusa Gazprom au avut o disputa legata de reducerea achizitionarii volumelor de gaz in primavara acestui an si apoi de o explozie la gazoductul prin care gazul turkmen era transportat in Rusia.

Turkmenistanul a acuzat atunci compania Gazprom ca s-a aflat la originea avariei, pentru ca a redus brusc volumul de gaz pompat, fara a-i avertiza pe oficialii turkmeni. Potrivit unor experti, reducerea volumelor de gaz pompat ar fi permis Moscovei sa isi reduca importurile intr-o perioada in care cererea europenilor era in scadere. Moscova a respins acuzatiile, afirmand ca a fost vorba de un incident tehnic.

Dupa intrevederea, de la inceputul lunii septembrie, dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov, Turkmenistanul anunta ca va relua livrarile de gaz natural catre grupul rus Gazprom, la un pret mai mic. Potrivit contractului semnat la sfarsitul anului 2008, pretul gazului turkmen este de 300 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Din aprilie pana in prezent presedintii celor doua tari au avut mai multe intrevederi, iar in cadrul vizitei presedintelui rus in Turkmenistan partile intentioneaza sa reglementeze aceasta situtie, a declarat pentru Kommersant o sursa avizata.
In acelasi timp, adauga Kommersant, intre Turkemnistan si Moscova mai persista divergentele in ceea ce priveste pretul gazului.

De asemenea, surse de la Gazprom au spus pentru cotidianul rus ca in cadrul vizitei in Turkemnistan, partile intentioneaza sa semneze un document aditional la acordul energetic din 2003, care precizeaza conditiile de livrare a gazului turkmen in Rusia pentru anii 2010-2012.

Potrivit sursei, documentul va fixa volumul gazelor la nivelul a 10-11 miliarde de metri cubi pe an, adica exact volumele cerute de monopolul rusesc al gazelor naturale. Aceste cifre au fost confirmate si de o susrsa din Guvernul de la Ashabad, adauga Kommersant. Publicatia rusa mai scrie ca, potrivit surselor, in cazul in care documentul va fi semnat, livrarile de gaz din Turkmenistan in Rusia vor fi reluate chiar incepand cu 1 ianuarie 2010.

"Probabil, scrie Kommersant, Moscova spera ca realuarea livrarilor de gaz catre Rusia, chiar daca nu este intr-o formula definitivata, impreuna cu deschiderea gazoductului Turkmenista-China si extinderea conductei spre Iran va diminua dorinta Ashabadului de a participa la proiectele gazoductului Transcaspic si Nabucco", sustinute de Europa si SUA.

Directorul de la East European Gas Analysis, Mihail Korciomkin, considera insa ca Turkemnistanul va trage alte concluzii in urma diferendului cu Moscova. "Conflictul a aratat ca Rusia este un stat de tranzit si un cumparator nesigur. In consecinta, Turkmenistanul va continua sa caute diversificarea rutelor de transport al gazului, in acelasi timp Ashabadul lasa deschisa posibilitatea livrarilor spre statele europene", adauga Kommersant.

Turkmenistanul este unul dintre principalii furnizori de gaz ai Rusiei, dar este tot mai curtat de tarile europene, care spera sa il convinga sa participe la Nabucco, pentru diminuarea dependentei energetice a UE fata de Rusia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri