Problema economiei Ungariei: Gradul redus de ocupare a fortei de munca

Cea mai mare dificultate cu care se confrunta economia Ungariei si sursa vulnerabilitatii acesteia in fata crizei este gradul scazut de ocupare a fortei de munca, singurul stat din UE cu un nivel mai mic fiind Malta, a declarat premierul Gordon Bajnai, citat de Bloomberg.
Gradul de ocupare a fortei de munca in Ungaria, de 57% in prezent, a fortat in mod succesiv guvernele sa se imprumute si sa majoreze taxele pentru a permite redistribuirea avutiei si mentinerea bunastarii, potrivit lui Bajnai.

El considera ca imprumuturile au devenit un "drog" pentru economie, incetinindu-i cresterea si diminuandu-i potentialul, scrie NewsIn.

Dependenta Ungariei de imprumuturile in valuta, asociata unei rate de crestere a economiei mai lenta decat in alte tari est-europene, a fost invocata de investitori anul trecut ca motiv pentru vanzarea de forinti si cererea mai redusa pentru obligatiunile de stat unguresti, ceea ce a obligat guvernul sa devina primul din UE care apeleaza la un imprumut international pentru a evita incapacitatea de plata, mai scrie Bloomberg.

Prognoza oficiala indica o contractie a economiei Ungariei cu 6,7% in 2009, cel mai mare declin din ultimii 18 ani.

Gradul de ocupare in economia Ungariei este semnificativ mai redus fata de media UE, de 66% si de media celor 10 state care au aderat dupa 2004, de 64%, potrivit Eurostat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri