Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel, spune ca economistii sunt printre cei responsabili pentru criza financiara, care a relevat "mari lipsuri" ale ideilor dominante in teorie, scrie Bloomberg.
Printre premisele eronate se numara ideile ca participantii economici se comporta rational si ca pietele financiare sunt competitive si eficiente, a spus Stiglitz intr-o prezentare sustinuta la o conferinta in Atlanta. Pe de alta parte, el a apreciat ca in piata imobiliara, criza a fost alimentata de ideea ca preturile vor creste nelimitat.

Prabusirea pietei americane a dus la recesiunea care a inceput in decembrie 2007 si s-a dovedit a fi cea mai puternica de la Marea Criza, rezultand in pierderea locului de munca pentru 7 milioane de americani. Posesorii de locuinte, investitorii si directori financiari au afisat un comportament "irational" si incepusera probabil sa creada "propriile argumente false", considera Stiglitz, potrivit NewsIn.

"Economistii ar trebui sa fie inclusi pe lista celor vinovati pentru criza. Acum exista oportunitatea de a construi noi teorii, bazate pe argumente plauzibile pentru comportamentul populatiei si al firmelor", a continuat el.

Totodata, Sitglitz a repetat criticile la adresa lui Alan Greenspan, presedintele Federal Reserve din 1987 pana in 2006, pentru ca acesta le-a recomandat consumatorilor sa ia credite ipotecare cu dobanda variabila. Greenspan i-a raspuns lui Stiglitz cu doi ani in urma, explicand ca s-a referit la "un segment restrans" de consumatori, care ar putea dori o alternativa la creditele ipotecare contractate pe termen lung.

In piata instrumentelor derivate care aveau la baza ipoteci, produsele au devenit atat de complexe incat investitorii nu mai puteau determina calitatea activelor la baza, "ceea ce a alimentat deteriorarea acesteia", a mai afirmat Stiglitz, care a adaugat ca "globalizarea a permis formarea unei piete mondiale pentru naivi".

Stiglitz, in varsta de 66 de ani, este profesor la Universitatea Columbia din New York si a fost consilier economic al presedintelui Bill Clinton, fiind laureat al Premiului Nobel in 2001, alaturi de George Akerlof si Michael Spence, pentru studiile privind problemele care apar in piete atunci cand nu exista acces egal la informatie.

Citeste si alte declaratii ale lui Stiglitz despre criza:

Stiglitz: Pietele financiare trebuie taxate ca sa achite factura crizei

"Ce este mai rau abia urmeaza sa vina"


"Rolul dolarului ca moneda de rezerva este pe cale de prabusire"


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Europa caută spaţii frigorifice în care să îşi stocheze surplusul de alimente
Setari Cookie-uri