Increderea in oamenii de afaceri germani se diminueaza pe zi ce trece, ca urmare a nesfarsitului lant al scandalurilor de coruptie, semnaleaza, din Berlin, corespondentul ziarului britanic "The Daily Telegraph".
Unul dintre cele mai mari scandaluri de luare de mita, in care era implicata compania Volkswagen, a inceput, dupa cum se stie, in urma cu 18 luni.

El a inceput o data cu demiterea sefului personalului firmei subsidiare cehe Skoda, Helmuth Schuster, si a colegului sau Klaus Joachim Gebauer, in ciuda faptului ca au negat acuzatiile de luare de mita ce le fusesera aduse.

Cateva zile mai tarziu, brusc, si-a dat demisia, din "motive de sanatate", insusi seful Consiliului de administratie al companiei mama, Klaus Volkert, urmat de Peter Hartz, seful personalului companiei Volkswagen.

Acuzatiile de mita s-au extins apoi la numeroase alte persoane, inclusiv la liderii de sindicat care, in schimbul unor vacante costisitoare si al altor "atentii" si-au dat acordul la unele decizii manageriale benefice patronilor.

Ancheta, ceruta de Bernd Pischetsrieder, directorul executiv al companiei, a durat mai multe luni si abia astazi sunt asteptate rezultatele ei.

De altfel, Volkswagen a mai fost implicat in scandaluri de coruptie si in trecut. In 1997, in urma unei alte investigatii, s-a descoperit ca in tranzactii erau folosite practici "speciale" de genul "o mana spala pe alta".

Dar, ultimul scandal Volkswagen urmat de altele in care au fost implicate companii ca DaimlerChrysler, Infineon, Commerzbank si multe altele, a ridicat semne de intrebare privind integritatea lumii afacerilor din Germania, in general. Un membru al consiliului de administratie al unei companii, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, declara pentru corespondentul britanic ca, in Germania,"pretutindeni exista coruptie, de la sindicate, la conduceri, in serviciile publice si chiar in biserici".
Corespondentul ziarului "Daily Telegraph" citeaza relatari din presa germana ce ilustreaza formele de manifestare a flagelului coruptiei.
Astfel, cotidianul german "Die Zeit" scria recent ca persoane din toate segmentele sociale sunt tentate, iar scandalul in care a fost implicata compania Volkswagen demonstreaza ca "flagelul coruptiei are anvergura nationala".

Peter Eigen, seful filialei germane a Transparency International, considera, insa, ca pozitiv, faptul ca, in Germania, coruptia este luata in serios, date fiind consecintele periculoase asupra economiei.
Oficiul Federal de lupta impotriva criminalitatii anunta recent ca pagubele economice provocate de coruptie in Germania au fost evaluate in 2003 la 4,8 miliarde lire sterline, cu 40 la suta mai mult decat in anul precedent. Exista temeri ca daca acest trend va continua, increderea opiniei publice in intreaga ordine economica germana se va eroda, motiv pentru care este dat un semnal de alarma pentru adoptarea de masuri mai eficiente, chiar mai drastice.

O majorare a TVA cu cantec

Scenariul unei cresteri a Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), menita sa stopeze deficitele care iau proportii in Germania, pare tot mai plauzibil in ultima vreme, sustin analistii germani si europeni. Nici cei cinci ''intelepti'' consilieri economici guvernamentali nu s-au abtinut de la a critica aceasta masura. Astfel, in recentul lor raport anual ei sfatuiesc guvernul ''sa nu recurga in nici un caz la o marire de TVA in scopul unei consolidari bugetare''. Cele doua principale formatiuni guvernamentale, conservatorii si social-democratii, au ajuns la un acord, miercuri, pentru o reducere cu doua procente - 1% pentru salariati si 1% pentru angajatori - a cotizatiilor la fondurile de somaj, finantate in parte printr-o crestere de TVA.

Iar asupra acestei cresteri a TVA pare sa existe un acord deplin. Ramane de stabilit numai dimensiunea sa. In campania electorala, conservatorii au anuntat o crestere de la 16 la 18%, pe cand presa speculeaza astazi un prag de 20%. Social democratii, care s-au opus tot timpul unei cresteri de TVA, ar putea obtine la randul lor o crestere a impozitului pe venit, de la 42 la 45%, aplicabila celor care beneficiaza de cele mai mari venituri. Conform ultimelor statistici, Germania va depasi in 2006, pentru a cincea oara consecutiv, Pactul de stabilitate al zonei euro, cu un deficit public situat in jurul a 3,3% din Produsul Intern Brut (PIB) si o crestere de cel mult 1% (fata de 0,8% inregistrata in acest an), situatia calificata de Bruxelles ca fiind ''extrem de precara''. Ori, in acest context, observa consilierii respectivi, Berlinul are nevoie de economii de aproape 6 miliarde de euro anual, bani pe care insa nu trebuie sa-i obtina din majorarea TVA, ci din renuntarea la diverse ajutoare, prime, sporuri de noapte. Majoritatea oamenilor de afaceri germani cred ca o crestere a TVA va duce la un adevarat dezastru. ''Cu 4 puncte in plus, consumul se va prabusi brusc, iar impozitul pe profit va fi un semnal clar pentru investitori ca nu au ce cauta in Germania'', a declarat Martin Wansleben, responsabil al Federatiei Camerelor de Comert si Industrie DIHK.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri