Liderii din Europa Centrala si de Est ar trebui sa ia in calcul noi modele de crestere, care sa nu se mai axeze pe sectoarele bancar, constructii si imobiliar pentru cresterea economica, ci pe o prezenta mai mare pe pietele internationale.

"Tarile din Europa emergenta vor trebui sa-si regandeasca modelele de crestere si sa reduca dependenta de sectoarele bancar, constructii si imobiliar, care au explodat inainte de criza, si sa se concentreze pe prezenta pe pietele internationale", se arata intr-un comunicat al Fondului Monetar International (FMI), citat de NewsIn.

Totodata, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn (foto), a cerut autoritatilor din Uniunea Europeana o colaborare mai stransa asupra mai multor domenii, de la strategiile fiscale la reglementarea sectorului financiar, pentru a face institutiile din UE mai puternice, mai rezistente la criza si mai capabile sa promoveze crestere economica si prosperitate.

"Tocmai cand economia mondiala incepe sa iasa din criza, Uniunea Europeana se confrunta cu noi provocari, inclusiv referitoare la probleme fiscale de amploare in unele tari din zona euro, cu precadere Grecia", potrivit FMI.

Tarile din centrul si estul Europei au fost afectate sever de criza financiara globala, ca urmare a legaturilor comerciale stranse si a dependentei de fluxurile de capital din regiune. In prezent, zona a revenit pe crestere, iar FMI estimeaza un avans de 2% al produsului intern brut (PIB) in Europa Centrala si de Est in 2010.

"Desi multe tari din Europa Centrala si de Est vor avea cresteri ale PIB in acest an, revenirea la ratele mari de crestere de dinaintea crizei este improbabila. Exporturile sunt acum in revenire, dar ne asteptam la un nivel scazut al cererii interne", se mai arata in comunicat.

Pentru multe tari din Europa Occidentala, problema cea mai importanta este de aducere a datoriei publice la niveluri sustenabile. "Nu este o sarcina usoara. Studiile FMI arata ca datoria publica ar urma sa creasca in medie la 110% din PIB pana in 2014 in economiile avansate, cu 35 puncte procentuale pentru nivelul dinainte de criza", se mai spune in comunicat.

Provocarea va fi de a consolida politica fiscala fara a subrezi redresarea economiei, care este fragila in multe tari din zona euro. FMI prognozeaza un avans de 1% in acest an al economiei zonei euro.

Directorul general al FMI va veni la Bucuresti in 30 martie, pentru o zi, dupa o vizita in Polonia. El va fi insotit de directorul departamentului european, Marek Belka, si de seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Strauss-Kahn urmeaza sa discute cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Emil Boc, cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, si cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, despre ultimele evolutii in cadrul programului convenit de guvern cu FMI si CE.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Twitter va implini 10 ani -10 mesaje marcante de pe platforma