Guvernul columbian plănuiește să recupereze comoara din galionul San Jose, scufundat în 1708 în apropierea portului Cartagena. Nimeni nu știe precis ce se ascunde la bordul navei, dar estimările ajung și la 20 de miliarde de dolari.

Galionul San Jose, o navă spaniolă scufundată acum peste 300 de ani în urma unei bătălii navale cu flota britanică, a fost poreclit ”Sfântul Graal al epavelor”, scrie AP. Resturile navei au fost localizare în 2015, iar guvernul columbian se străduiește de atunci să recupereze comorile de la bordul său. Ar putea fi vorba, printre altele, de milioane de monede de aur și de peste lăzi pline cu pietre prețioase.

Nimeni nu știe care este valoarea tezaurului din epava galionului spaniol. De-a lungul timpului, aceasta a fost estimată la 1,5 miliarde de dolari, apoi la 10 miliarde, iar mai recent, la 20 de miliarde de dolari. Dacă această ultimă sumă este corectă, comorile de pe San Jose ar reprezenta peste 5,5% din PIB-ul Columbiei în 2023. De asemenea, ar depăși PIB-ul unei mici economii, cum e cea a Republicii Moldova (16 miliarde în 2023, potrivit estimărilor FMI).

Juan David Correa, ministrul columbian al Culturii, spune că se va încerca ridicarea la suprafață a epavei în aprilie-mai 2024. Planul este însă controversat: UNESCO cere autorităților de la Bogota să nu exploateze comercial galionul, care face parte din patrimoniul cultural mondial. Doar că există o mică problemă: Columbia nu a semnat convenția UNESCO privind patrimoniul submarin și deci nu se supune prevederilor ei.

Guvenul spaniol invocă și el drepturi asupra epavei, care naviga sub pavilion spaniol la momentul scufundării sale în largul coastelor actualei Columbii, pe atunci doar o colonie. Madridul susține că la bordul navei erau în jur de 600 de cetățeni de-ai săi și că ”locul de veci al acestora trebuie respectat”

De asemenea, o companie americană specializată în recuperarea epavelor, care a fost implicată în localizarea navei, cere jumătate din valoarea comorilor de la bordul galionului.

În replică, ministrul Culturii de la Bogota promite doar că va trata epava ca pe o descoperire arheologică. Nu promite însă și că țara sa va împărți comorile de la bordul ei.

Sursa foto: YouTube / Armada de Colombia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri