Mii de oameni au inceput sa se adune la Cracovia pentru a asista la funeraliile nationale organizate pentru presedintele Lech Kaczynski, mort intr-un accident de avion care a traumatizat o intreaga natiune, informeaza 9AM.ro.
Dupa slujba funerara de la biserica Sfanta Maria, presedintele, alaturi de sotia sa, Maria, va fi ingropat in cripta Castelului Wawel, locul unde odihnesc regii si eroii nationali ai Poloniei, relateaza NewsIn.

Funeraliile de stat au loc in prezenta unui cerc restrans de lideri straini, in conditiile in care numeroase delegatii au fost nevoite sa-si anuleze participarea din cauza restrictiilor de zbor din spatiul aerian european impuse de prezenta nordului de cenusa emanat de vulcanul din Islanda.

Presedintele rus Dmitri Medvedev inca spera sa ajunga la funeralii, in timp ce sambata seara multi alti lideri - intre care presedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso - au anuntat ca nu mai pot ajunge la funeralii.

Toate aeroporturile din Polonia au ramas inchise sambata, inclusiv aeroportul Balice din Cracovia. Multi lideri din vecinatatea Poloniei, inclusiv presedintele Traian Basescu, vor ajunge insa in Polonia cu masinile sau cu trenul.

Corpurile neinsufletite ale lui Lech si Maria Kaczynski au ramas in timpul noptii in catedrala Sfantul Ioan din Varsovia.

Duminica dimineata arhiepiscopul de Varsovia, Kazimierz Nycz, a tinut o scurta slujba in prezenta familiei si a prietenilor celor decedati. Dupa rugaciune, in sunetul clopotelor, militarii au scos sicriele din catedrala si a inceput o procesiune funerara catre aeroport.

Pe drum, locuitorii capitalei si-au luat ramas bun aruncand cu flori, in special lalele rosii, in masina care transporta sicriele.

Traseul pana la aeroport a fost, de fapt, o ruta simbolica, trecand prin locuri legate de numele lui Lech Kaczynski, transmite Radio Polonia. A trecut pe la primarie, Lech Kaczanski fiind primar al capitalei intre 2002 si 2005. Apoi, cortegiul a trecut pe la Muzeul Revolutiei din Varsovia, deschis in iulie 2004, Lech Kaczynski fiind initiatorul acestuia, pe cand era primar al capitalei.

Sicriele cu trupurile lui Lech si Maria Kaczynski au fost duse apoi la Cracovia cu un avion militar. Urmeaza sa ajunga in jurul orei locale 10.00 (11.00, ora Romaniei) la biserica Sfanta Maria din piata centrului istoric al fostei capitale poloneze. Aici va fi celebrata o slujba la ora locala 14.00 (15.00, ora Romaniei), la care vor lua parte numai familia si prietenii apropiati, precum si liderii polonezi si delegatiile straine.

Dupa slujba, sicriele vor fi transportate pe afet de tun, asa cum este traditia militara, pana la catedrala Wawel. Numai familia, rudele si liderii polonezi vor fi in cortegiu, care va pleca in jurul orei locale 15.30 (16.30, ora Romaniei).

Din motive de securitate, invitatii straini vor asista in acest timp la un concert in biserica Sfanta Maria. Dupa concert, oaspetii straini vor veni la randul lor la Wawel pentru a asista, la 16.30, la o slujba liturgica in memoria presedintelui si a sotiei sale, celebrata de arhiepiscopul Cracoviei, Stanislaw Dziwisz.

Dupa slujba, sicriele vor fi coborate in cripta si plasate intr-un sarcofag, iar momentul va fi marcat de 21 de lovituri de tun.

Decizia de a-l inmormanta pe presedinte la catedrala Wawel din Cracovia nu a fost in asentimentul tuturor polonezilor, care spun ca acesta este locul sfant pentru regii si eroii Poloniei. Sute de mii de persoane sunt asteptate insa in oras. In incinta centrului istoric al Cracoviei 40.000 de oameni pot urmari ceremoniile pe ecranele uriase instalate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri