Guvernele danez si german au contestat o decizie a Curtii Europene de Justitie, prin care Greciei i se acorda dreptul exclusiv de a folosi denumirea alimentara de "branza feta".

Astfel, branzei feta i se asigura acelasi statut legal ca si denumirilor de "sampanie" si "mozarella". Criticii acestei decizii sustin ca feta este un termen generic, care nu determina o regiune anume, multe sortimente din aceasta branza fiind produse in afara granitelor Greciei.

Incepand cu 2007, producatorii greci vor avea dreptul exclusiv de a folosi denumirea, orice alt producator din afara granitelor tarii fiind obligat sa foloseasca alta denumire prin care sa descrie tipul produsului.

Guvernele german si danez au argumentat ce termenul de "feta" nu poate fi comparat cu cel de "champagne" care delimiteaza o regiune geografica precisa din Franta, mai ales ca cele doua tari implicate in scandal produc acest tip de branza de decenii bune.

Danemarca este cel de-al doilea producator de branza feta dupa Grecia, cu 30.000 de tone anual si exporta inclusiv in Grecia.

In prezent se creeaza un precedent periculos, putand urma branza "brie", de asemenea un tip frantuzesc de produs lactat, pe care Danemarca il exporta in mod traditional.

Branza feta este atestata istoric de 6.000 in vechea Elada, de altfel un ingredient foarte intalnit in bucataria elena, alaturi de uleiul de masline. Feta este o branza din lapte de oaie sau capra, moale si cu un gust specific.

Grecia produce anual 115.000 de tone de feta, in special pentru consumul intern.

Sursa: BBC
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri