Astfel, branzei feta i se asigura acelasi statut legal ca si denumirilor de "sampanie" si "mozarella". Criticii acestei decizii sustin ca feta este un termen generic, care nu determina o regiune anume, multe sortimente din aceasta branza fiind produse in afara granitelor Greciei.
Incepand cu 2007, producatorii greci vor avea dreptul exclusiv de a folosi denumirea, orice alt producator din afara granitelor tarii fiind obligat sa foloseasca alta denumire prin care sa descrie tipul produsului.
Guvernele german si danez au argumentat ce termenul de "feta" nu poate fi comparat cu cel de "champagne" care delimiteaza o regiune geografica precisa din Franta, mai ales ca cele doua tari implicate in scandal produc acest tip de branza de decenii bune.
Danemarca este cel de-al doilea producator de branza feta dupa Grecia, cu 30.000 de tone anual si exporta inclusiv in Grecia.
In prezent se creeaza un precedent periculos, putand urma branza "brie", de asemenea un tip frantuzesc de produs lactat, pe care Danemarca il exporta in mod traditional.
Branza feta este atestata istoric de 6.000 in vechea Elada, de altfel un ingredient foarte intalnit in bucataria elena, alaturi de uleiul de masline. Feta este o branza din lapte de oaie sau capra, moale si cu un gust specific.
Grecia produce anual 115.000 de tone de feta, in special pentru consumul intern.
Sursa: BBC
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: