Ministrul bulgar de finante, Simeon Djankov, care detine si functia de vicepremier, a proclamat sambata sfarsitul crizei economice din tara, oferind previziuni optimiste in legatura cu sporirea veniturilor la buget, transmite Sofia News Agency, care citeaza dintr-un interviu difuzat de Radio Darik.
"Criza a luat sfarsit in aprilie, declinul productiei industriale s-a oprit, exporturile inregistreaza o crestere pentru a sasea luna consecutiv, somajul a scazut sub 10%, bancile au sporit creditarea", a spus ministrul, adaugand ca in ceea ce priveste veniturile la buget, acestea ar urma sa creasca in urmatorul semestru.

Djankov a anuntat ca rectificarea bugetului pentru 2010 va fi prezentata Parlamentului in urmatoarele zile, urmand a fi discutata in plen intre 10 iunie si 15 iunie, noteaza NewsIn.

Ministrul a previzionat un deficit bugetar de 2 miliarde de leva (aproape un milard de euro) pana la sfarsitul acestui an, fiind de parere ca prognozele care vorbesc de un deficit in valoare de 3,2 miliarde de leva nu se vor materializa. El a repetat ca este de acord cu decizia guvernului de a finanta deficitul bugetar din rezerva fiscala a tarii, fiind cea mai ieftina si mai convenabila metoda.

Vicepremierul a dat din nou asigurari ca Bulgaria nu poarta niciun fel de negocieri cu Fondul Monetar International, iar chestiunea unui imprumut nu este la ordinea zilei, dar a spus ca sprijina ideea reducerii la maxim a cheltuielilor.

Djankov a negat afirmatiile opozitiei, care sustine ca investitorii straini pleaca din Bulgaria, subliniind ca la acest capitol Bulgaria se afla in media europeana.

Ministrul a pledat, de asemenea, pentru continuarea reformei in sectorul public, argumentand ca vremurile de criza sunt cele mai potrivite pentru a opera schimbari.

Seful Finantelor bulgare a respins, pe de alta parte, zvonurile ca va fi demis din functie si va fi obligat sa se intoarca in Statele Unite, spunand ca, dimpotriva, si-ar dori un al doilea mandat in functie, pentru ca acesta ar fi timpul minim necesar pentru a rezolva principalele probleme ale Bulgariei. El a precizat ca obiectivul primordial al unui al doilea mandat ar fi construirea infrastructurilor in nordul Bulgariei, inclusiv finalizarea autistrazii Hemus.

Djankov a marturisit ca abia dupa 2017 are de gand sa se concentreze asupra familiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri