“Ingrijorarea globala privind efectele «crizei deficitelor bugetare» din Europa, care a determinat deprecierea dramatica a monedei euro, angreneaza deja deprecierea majoritatii monedelor de pe continentul european, exceptii notabile constituind - cel putin deocamdata - lira sterlina, rubla si lira turceasca. In ceea ce priveste zlotul polonez, trebuie spus ca deprecierea sa a fost sustinuta - cel putin partial - de catre autoritati, cu scopul de a stimula exporturile si a profita de usoara revenire a altor piete”, a afirmat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

In luna mai, euro a scazut cu 11% in raport cu yenul japonez si, respectiv, cu 8,12% fata de dolarul american. De la inceputul anului si pana in prezent, yenul japonez s-a apreciat cu 16% fata de Euro, ajungand la valoarea de 111,53 yeni pentru 1 euro, un nivel record, neatins de la introducerea in circulatie, in 2002, a monedei unice. De asemenea, dolarul canadian a crescut cu 14,2% fata de Euro.

Moneda europena a scazut, de asemenea, comparativ cu lira sterlina (-2,58%), lira turceasca (-2,41%) si rubla (-2,21%).

Majoritatea monedelor din Europa s-au depreciat insa si mai mult, scazand, in luna mai, fata de Euro aflat in cadere: zlotul polonez a scazut cu 4,2%, forintul – cu 2,36%, leul – cu 1,04%, coroana ceha cu aproape 1%.

“Aceasta tendinta a putut fi observata inca din aprilie: daca in primul trimestru al anului in curs, euro a scazut dramatic fata de toate monedele importante ale lumii si toate monedele din Europa, in luna aprilie, in timp ce monedele de referinta ale lumii si-au mentinut cresterea fata de euro, majoritatea monedelor tarilor UE au inceput deja sa piarda din avantajul castigat. In luna mai, caderea acestora s-a accentuat semnificativ”, sustin analistii X-Trade Brokers.