Norvegia, Islanda si Liechtenstein au semnat o intelegere privind acordarea de finantari nerambursabile de 1,8 miliarde de euro pentru 15 state din Europa Centrala si de Est, membre ale Uniunii Europene (UE), aproape 300 de milioane de euro urmand sa fie alocati Romaniei, informeaza Mediafax.
Programul este derulat de cele trei state membre ale Spatiul Economic European (European Economic Area - EEA) pentru perioada 2009-2014, se arata intr-un comunicat postat pe portalul EEA Grants. Finantarile for fi acordate prin doua programe, respectiv Mecanismul Financiar EEA si Programul de Cooperare Norvegian, fiind destinate investitiilor de mediu, sanatate, resurse umane sau conservarea patromoniului.

Proiectele vor fi finantate prin programe care vor fi lansate incepand din 2011.

"Suntem multumiti ca acordul pentru programul de granturi EEA Norvegia 2009-2014 poate fi semnat. Aceste fonduri reprezinta o contributie importanta la reducerea disparitatilor economice din Europa. Acum asteptam sa inceapa implementarea", a declarat ministrul de Externe norvegian, Jonas Gahr Store.

Norvegia urmeaza sa asigure 97% din totalul fondurilor.

Cele trei state urmeaza sa formuleze cadrul legal pentru a plati 357,7 milioane de euro anual pentru fiecare din cei cinci ani de derulare.

Romania a primit granturi in valoare de 98,5 milioane de euro pentru proiecte prin programele precedente derulate in 2004-2009, iar valoarea granturilor urmeaza sa se tripleze prin noul acord.

"Prin acest acord, finantarea pentru Romania din partea celor trei state EEA se va tripla, iar Norvegia ve deveni cel mai mare donator direct pentru Romania. Este o expresie a solidaritatii, dar si a interesului propriu. O Romanie moderna, functionala si bogata este un partener mai valoros pentru Norvegia in Europa", a afirmat ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Oystein Hovdkinn, in raportul referitor la Romania pentru acest an.

Norvegia, Islanda si Liechtenstein au convenit cu Uniunea Europeana in decembrie 2009 asupra noului program de asistenta pentru cele 15 state din Europa Centrala si de Est.

Romania beneficiaza, prin programul precedent, de granturi de 98,5 milioane de euro pentru implementarea mai multor proiecte in perioada 2009-2011. Cea mai mare parte a fondurilor de 1,3 miliarde de euro a programului derulat intre 2004 si 2009 a fost asigurata de Norvegia. Romania a devenit eligibila pentru astfel de fonduri in 2007, odata cu aderarea la Uniunea Europeana.

In Romania, Mecanismul Financiar EEA este administrat de Ministerul de Finante de la Bucuresti, iar Programul de Cooperare Norvegian de compania de stat Innovation Norway. Innovation Norway are birouri in Norvegia si alte 30 de tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri