Masurile de austeritate luate de statele europene pentru a reduce deficitele bugetare ameninta cresterea economica si ar putea afecta semnificativ increderea investitorilor, avertizeaza economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
"Daca Europa continua pe drumul pe care a pornit, cel al masurilor de austeritate, rezultatul va fi franarea cresterii economice, care va determina scaderea veniturilor din taxe, iar prognozele vor fi dezamagite. Cand se va intampla asta, pietele vor reactiona. Aceasta abordare prin austeritate este foarte riscanta", a afirmat Stiglitz.

Comisia Europeana (CE) a estimat saptamana trecuta ca economia zonei euro va inregistra "o crestere mai moderata" in a doua jumatate a anului, odata ce guvernele au crescut taxele si au redus cheltuielile.

Randamentele celor mai indatorate state europene au crescut marti, potrivit Bloomberg, din cauza reaparitiei temerilor privind finantarea deficitelor.

Stiglitz, profesor la Columbia University si laureat al premiului Nobel, considera ca Europa se afla inca in cea mai dificila perioada a crizei.
CE a redus estimarea privind cresterea economica a zonei euro la 0,5% in trimestrul al treilea, respectiv 0,3% in trimestrul al patrulea.

Relansarea economica "ramane una fragila", iar pietele financiare "si-au revenit numai partial" din luna mai, cand liderii UE au anuntat o noua interventie de urgenta pentru a preveni extinderea crizei fiscale din Grecia in alte tari din zona euro, potrivit Comisiei.

Stiglitz avertizeaza ca avansul economic global s-ar putea dovedi insuficient de puternic pentru a ajuta statele din zona euro. El vede o "crestere foarte limitata" in Europa, in timp ce Statele Unite nu vor inregistra o evolutie economica suficient de solida pentru a stimula angajarile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri