Anul viitor, cresterea economica mondiala se va accelera peste previziunile emise in luna septembrie de Fondul Monetar International (FMI), a declarat Rodrigo Rato, directorul general al institutiei, citat de Reuters.

"Consideram ca avansul economiei mondiale va fi mai rapid, atat in 2005, cat si in 2006, fata de estimarile anterioare", a declarat la o conferinta de presa Rato. El a precizat ca aceste perspective sunt favorizate de redresarea economica din Europa si Japonia. In urma cu trei luni, FMI estima o crestere economica mondiala de 4,3% pentru acest an si pentru 2006, previziunea fiind cu mai mult de 0,5% peste media din ultimii 20 de ani. Noua prognoza va fi prezentata, insa, la reuniunile FMI din primavara.

Oficialul Fondului a reamintit, de asemenea, ca situatia de pe piata s-ar putea deteriora, riscurile nefiind inca eliminate.Avertismentul a venit in conditiile in care dolarul a consemnat, miercuri, cea mai grava depreciere in raport cu yenul din ultimii patru ani. Declinul a fost declansat marti, in urma unui comunicat al Rezervei Federale a SUA care a semnalat o posibila modificare a politicii Fed de scumpire a creditelor.