Cateva dintre cele mai cunoscute nume din sectorul corporatist al Statelor Unite ale Americii vaneaza companii mai mici si aloca sume importante de bani incercand sa-si revina dupa scaderea din ultimii ani, conform boston.com.

Volumul tranzactiilor este inferior celui din 2007, inainte de recesiune, insa explozia activitatii de M&A (fuziuni si achizitii) arata scaderea gradului de precautie aratata de companii pana acum.

Spre exemplu, Caterpillar Inc, cel mai mare producator mondial de echipamente de constructii si minerit, si-a manifestat intentia de a cumpara Bucyrus Intenational pentru 7,6 miliarde dolari.

Chevron doreste sa achizitioneze producatorul de gaze naturale Atlas Energy Inc pentru 4,3 miliarde dolari , tranzactie ce ar oferi companiei petroliere accesul la resursele de gaze naturale din estul Statelor Unite.

In urma cu trei luni, Unilever PLC cumparat Alberto-Culver Co pentru 3,7 miliarde dolari, Southwest Airlines Co a achizitionat AirTran Holdings Inc pentru 1,4 miliarde dolari. Pfizer Inc a fuzionat cu King Pharmaceuticals Inc, intr-o tranzactie estimata la 3,6 miliarde dolari, iar Google Inc a integrat in portofoliul sau compania BlindType.

Volumul tranzactiilor incheiate totalizeaza 2250 miliarde dolari in cele zece luni ale anului curent, inregistrand o crestere cu 28% fata de perioada similiara din 2009, valorile maxime fiind atinse in luna august, cu 307 miliarde dolari, potrivit Dealogic.

Fondurile de private equity, care s-au dezvoltat in ultimii 10 ani, au reprezentat doar 8% din piata, comparativ cu 23% in anul 2006.

Anul acesta, majoritatea tranzactiilor au fost incheiate de companii care doresc sa se dezvolte prin intermediul achizitiilor, ce vor substitui punctele vulnerabile ale afacerilor, a declarat Robert Bruner, decan al Darden School of Business de la Universitatea din Virginia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Fuziune istorica de 160 mld dolari: Pfizer cumpara Allergan