Datoria publica a crescut in al treilea trimestru cu 16,3% in ritm anual si cu 1,9% comparativ cu trimestrul anterior. Datoria raportata la PIB avanseaza continuu incepand cu primele trei luni din 2008, dupa mai mult de un deceniu de scadere, cand avansul economiei era sustinut de dezvoltarea pietei imobiliare, potrivit Mediafax.

Administratia centrala concentreaza cea mai mare parte a datoriei, respectiv de 467,4 miliarde de euro (44,1% din PIB), in crestere cu 15% fata de al treilea trimestru din 2009. Totodata, cele 17 regiuni autonome cumuleaza datorii de 107,6 miliarde de euro (10,2% din PIB), cu 27,4% peste nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut.

Guvernul a indicat ca estimeaza pentru sfarsitul anului o datorie echivalenta cu 62,8% din PIB, cu 20 de puncte procentuale sub nivelul mediu din Uniunea Europeana, fata de 53,2% in 2009 (74,7% media din UE).

Situatia financiara a Spaniei continua sa ingrijoreze pietele. Astfel, agentia de evaluare financiara Moody's, care a anuntat miercuri ca are in vedere retrogradarea ratingului statului, se teme ca guvernul va avea numai un control limitat al finantelor regionale, intr-o tara foarte descentralizata, in pofida masurilor de austeritate implementate.