Datoria publica spaniola a urcat in al treilea trimestru la 611,19 miliarde de euro, sau 57,7% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, potrivit Bancii Spaniei, citata de AFP.
Datoria publica a crescut in al treilea trimestru cu 16,3% in ritm anual si cu 1,9% comparativ cu trimestrul anterior. Datoria raportata la PIB avanseaza continuu incepand cu primele trei luni din 2008, dupa mai mult de un deceniu de scadere, cand avansul economiei era sustinut de dezvoltarea pietei imobiliare, potrivit Mediafax.

Administratia centrala concentreaza cea mai mare parte a datoriei, respectiv de 467,4 miliarde de euro (44,1% din PIB), in crestere cu 15% fata de al treilea trimestru din 2009. Totodata, cele 17 regiuni autonome cumuleaza datorii de 107,6 miliarde de euro (10,2% din PIB), cu 27,4% peste nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut.

Guvernul a indicat ca estimeaza pentru sfarsitul anului o datorie echivalenta cu 62,8% din PIB, cu 20 de puncte procentuale sub nivelul mediu din Uniunea Europeana, fata de 53,2% in 2009 (74,7% media din UE).

Situatia financiara a Spaniei continua sa ingrijoreze pietele. Astfel, agentia de evaluare financiara Moody's, care a anuntat miercuri ca are in vedere retrogradarea ratingului statului, se teme ca guvernul va avea numai un control limitat al finantelor regionale, intr-o tara foarte descentralizata, in pofida masurilor de austeritate implementate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri