Creditele catre companii au crescut cu 11 miliarde euro in luna noiembrie, dupa ce au scazut in octombrie cu 10 miliarde euro, iar variatia anuala a soldului a urcat la -0,1%, potrivit datelor prezentate miercuri de Banca Centrala Europeana.

"Este un pas binevenit, dar limitat, in directia corecta. Cresc sperantele ca bancile din zona euro ar putea deveni mai inclinate catre creditare pentru companii percepute ca mai putin riscante. Totodata, datele sugereaza ca a existat o crestere limitata a numarului de companii care cauta imprumuturi pentru a-si finanta investitiile si planurile de afaceri, o reactie la imbunatatirea recenta a conditiilor", comenteaza economistul Howard Archer de la IHS Global Insight.

Per total, creditele catre sectorul privat au crescut cu 2% in noiembrie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa un avans de 1,5% inregistrat in octombrie. Economistii estimau pentru noiembrie un avans de 1,5%.

Citeste si:

Imprumuturile catre populatie au urcat cu 2,7% in noiembrie, cresterea incetinind de la 2,9% in luna anterioara.

Datele arata in acelasi timp absenta unor presiuni inflationiste semnificative in zona euro, care consolideaza asteptarile economistilor ca BCE nu va majora dobanzile pana cel mai devreme la finele anului viitor.