Grecia negociaza cu bancile comerciale prelungirea termenelor de rambursare a datoriilor, intr-o maniera similara cu un plan de extindere a perioadei de returnarea ajutorului financiar de 110 miliarde de dolari din partea Uniunii Europene si FMI, transmite Mediafax.

Temerile ca Grecia ar putea fi nevoita sa isi restructureze datoriile dupa incheierea programului cu UE si FMI, in 2013, mentin randamentele obligatiunilor elene la un nivel ridicat, in pofida asigurarilor repetate din partea guvernului ca nu este luata in considerare o astfel de optiune.

Publicatia elena Realnews a relatat ca fostul vicepresedinte al Bancii Centrale Europene, Lucas Papademos, in prezent consilier al premierului George Papandreou, negociaza cu bancile si fondurile care detin obligatiuni ale Greciei.

Ministerul elen de Finante nu a comentat informatia.

"Discutiile privind extinderea perioadei de rambursare a datoriilor catre sectorul privat sunt conduse de Lucas Papademos, care s-a deplasat recent la Berlin, Frankfurt, Londra si Bruxelles", a relatat publicatia, fara sa mentioneze sursele.

Planul de restructurare a datoriilor prevede prelungirea termenelor cu 10 pana la 30 de ani, cu accent pe obligatiile financiare cu maturitate in 2013-2015.

Grecia trebuie, pana in 2021, sa ramburseze ajutorul de 110 miliarde de euro de la UE/FMI, a anuntat Ministerul de Finante in decembrie, in urma unui acord cu ministrii de Finante din zona euro.
Raportul datorii publice/PIB va ajunge in acest an la 152,6%, respectiv 348 miliarde de euro, potrivit bugetului pentru 2011.

Pentru acest an, guvernul are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar de la 9,4% la 7,4%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Atentat la Atena. Fostul premier al Greciei a fost ranit
Setari Cookie-uri