Afacerea a stirnit confuzie la Bruxelles de citeva luni de zile, nici Banca Centrala Europeana, nici diverse institutii ale Uniunii Europene nereusind sa induplece cinci dintre tarile aderate in vara lui 2004 sa renunte la propria varianta. Desi au ratificat un tratat care stipuleaza ca numele unic la monedei este euro, Letonia, Lituania, Slovenia, Malta si Ungaria insista in incapatinarea lor.

Declinari europene

Argumentul invocat este particularitatea fiecareia dintre limbile acestor tari in parte. Diftongul eu este strain limbii letone, asa incit vom utiliza eiro, a declarat ministrul leton al educatiei, Ina Druviete. La rindul sau, Consiliul lingvistic din Malta a publicat un raport, subliniind dificultatea de a alatura literele e si u. Alternativa propusa a fost ewro. Slovenii insista pentru evro, lituanienii pentru euras, doar ungurii avind pretentii mai rezonabile: un accent ascutit pe litera o. Consiliul european a stabilit in 1995 ca numele euro trebuie sa fie acelasi in toate limbile oficiale din UE, doar subdiviziunea cent putind suferi modificari in uzaj. Astfel, francezii si spaniolii denumesc aceeasi moneda centime, respectiv cntimo.

Egalitate monetara

Olanda, care a detinut presedintia UE in a doua parte a lui 2004, a incercat sa pastreze radicalul eur- si sa accepte in schimb diversele declinari din aceste limbi. A intimpinat insa o opozitie sustinuta din partea a doua dintre cele mai mici state UE: Malta (400.000 de locuitori) si Letonia (2,3 milioane). Cetatenii ultimei tari par cei mai vehementi contestatari, autoritatile facind chiar o paralela intre aceasta insistenta a Uniunii si rusificarea fortata a tarii din timpul dominatiei sovietice. Aceasta politica a Uniunii ameninta chiar valorile fundamentale ale UE: egalitatea si identitatea, constata Druviete. Atit letonii, cit si maltezii, care sint mai putin radicali decit primii, subliniaza insa ca utilizarea variantelor ewro, leiro sau euras este deja foarte raspindita, nu doar in fiecare dintre tarile inculpate, ci si pe site-ul Bancii Centrale Europene. Institutia bancara a anuntat insa ca va suprima in cel mai scurt timp toate formularile care fac nota discordanta cu cea agreata de oficialii europeni.