Afacerea a stirnit confuzie la Bruxelles de citeva luni de zile, nici Banca Centrala Europeana, nici diverse institutii ale Uniunii Europene nereusind sa induplece cinci dintre tarile aderate in vara lui 2004 sa renunte la propria varianta. Desi au ratificat un tratat care stipuleaza ca numele unic la monedei este „euro“, Letonia, Lituania, Slovenia, Malta si Ungaria insista in incapatinarea lor.

Declinari europene

Argumentul invocat este particularitatea fiecareia dintre limbile acestor tari in parte. „Diftongul «eu» este strain limbii letone, asa incit vom utiliza «eiro»“, a declarat ministrul leton al educatiei, Ina Druviete. La rindul sau, Consiliul lingvistic din Malta a publicat un raport, subliniind dificultatea de a alatura literele „e“ si „u“. Alternativa propusa a fost „ewro“. Slovenii insista pentru „evro“, lituanienii pentru „euras“, doar ungurii avind pretentii mai rezonabile: un accent ascutit pe litera „o“. Consiliul european a stabilit in 1995 ca numele „euro“ trebuie sa fie acelasi in toate limbile oficiale din UE, doar subdiviziunea „cent“ putind suferi modificari in uzaj. Astfel, francezii si spaniolii denumesc aceeasi moneda „centime“, respectiv „céntimo“.

Egalitate „monetara“

Olanda, care a detinut presedintia UE in a doua parte a lui 2004, a incercat sa pastreze radicalul „eur-“ si sa accepte in schimb diversele declinari din aceste limbi. A intimpinat insa o opozitie sustinuta din partea a doua dintre cele mai mici state UE: Malta (400.000 de locuitori) si Letonia (2,3 milioane). Cetatenii ultimei tari par cei mai vehementi contestatari, autoritatile facind chiar o paralela intre aceasta insistenta a Uniunii si rusificarea fortata a tarii din timpul dominatiei sovietice. „Aceasta politica a Uniunii ameninta chiar valorile fundamentale ale UE: egalitatea si identitatea“, constata Druviete. Atit letonii, cit si maltezii, care sint mai putin radicali decit primii, subliniaza insa ca utilizarea variantelor ewro, l’eiro sau euras este deja foarte raspindita, nu doar in fiecare dintre tarile „inculpate“, ci si pe site-ul Bancii Centrale Europene. Institutia bancara a anuntat insa ca va suprima in cel mai scurt timp toate formularile care fac nota discordanta cu cea agreata de oficialii europeni.