Daniela Ciobotar: #rezist cu responsabilitate

Imi amintesc de senzatia de gol suprem pe care am trait-o in dimineata urmatoare aparitiei OUG 13. Cu voce tare am rostit un banal “nu pot sa cred”, dar credeam – toata presa nationala vuia – si in interior puteam sa ‘vad’ rapiditatea cu care totul devine gri: bucuria rezultatelor obtinute in ultimele luni, speranta, increderea ca eforturile sustinute pe care le fac, au sens, toate pareau pierdute. A ramas un gol, o lipsa de perspective.

Oamenii cu care interactionez cel mai mult in tara sunt de varsta medie si majoritatea isi amintesc de anii copilariei petrecuti in comunism. Generatia tanara a crescut si a trait doar cu amintirile evocate de parinti si bunici. O atitudine unica si puternica s-a nascut din combinarea celor doua in momentul in care contextul socio-politic a parut ca se scindeaza. Acesta a fost momentul in care lipsa personala de sens s-a cumulat cu cea a unui grup care isi cauta, si el, directia, si astfel ne-am creat o noua identitate individuala si de grup.

Impreuna am invatat si experimentat un nou concept, cel al compasiunii cu responsabilitate.

Compasiunea inseamna “a lupta alaturi de”, iar atunci cand practicam compasiunea, abordam conflictul nu ca pe ceva ce trebuie minimalizat sau evitat, ci ca pe o oportunitate de a creste, de a construi lucruri extraordinare si de a valorifica energia in scopuri constructive.

Conflictul bazat pe compasiune sprijina culturi ale responsabilitatii, increderii, moralei, optimismului. O lectie puternica pe care au experimentat-o cu deschidere si creativitate sute de mii de persoane in momentul culminant in care au devenit o singura voce, iar simbolic acest prim moment a fost cel al aprinderii a sute de mii de luminite.

Citeste si:
Sub 2% din legumele importate conțin reziduuri de pesticide peste...
Aproape 2% din legumele și...

Iata ce frumos a fost intarit conceptul Leading Out of Drama care ne invata ca Drama este un conflict negativ in care oamenii pierd din vedere cauza reala a problemei si se lupta pentru a-si justifica un comportament negativ. Ei nu mai sunt orientati catre gasirea unei solutii, ci urmaresc doar sa-si apere si sa-si justifice propriul comportament.

Toata energia negativa – teama, furia care ar fi putut fi degajate de o masa atat de mare de oameni, a fost inlocuita de manifestarea conflictului pozitiv. Vocea a peste jumatate de milion de oameni a transmis un mesaj general respectand toate cele trei pozitii sanatoase ale cercului compasiunii: deschis, disponibil, ferm.

DESCHIS – Hei, suntem aici, ne pasa si suntem ingrijorati! Pentru ca DESCHIDEREA implica transparenta, curaj, constientizare de sine, incredere in propria persoana si disponibilitatea de a cere ajutor.

DISPONIBIL – suntem dornici si dispusi sa gasim solutii impreuna. Pentru ca DISPONIBILITATEA este alternativa sanatoasa la comportamentul de salvator si include creativitate, deschidere mentala, curiozitate, rezolvare de probleme, inovatie si capacitatea de a-ti reveni in urma esecului.

Citeste si:
Mihai Chirica va candida la primaria Iasi din partea PNL
Mihai Chirica a confirmat...

PERSISTENT – Suntem cu voi si avem nevoie sa fiti si voi cu noi. Impreuna putem rezista! Pentru ca PERSISTENTA este alternativa sanatoasa la comportamentul de persecutor. Implica determinare, curaj, perseverenta, stabilirea limitelor si o alegere constienta de a fi optimist.

O lectie frumoasa si importanta pentru mai multe generatii si un mesaj frumos pentru intreaga lume.

Conflictul nu este negativ si nu este pozitiv, e ceea ce alegem noi sa facem cu energia lui.

Sunt mandra pentru ca mi se pare impresionant sa vad ca un numar atat de mare de oameni care au intuit acest adevar puternic isi asuma sa isi afirme pozitia intr-un mod sanatos si potrivit epocii in care traim.

Citeste si:
Unde vor fi deschise noi FABRICI si depozite in Romania
Unde vor fi deschise noi...

Daca vrei sa inveti si tu despre puterea “responsabilitatii cu responsabilitate” si sa o aplici in viata ta, uite aici mai multe informatii.

Sursa foto: wk1003mike/Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Interviuri »Citeste si
Dăianu: Reducerea taxelor și impozitelor, o greșeală
Setari Cookie-uri