Peter Horvath, cunoscut ca fiind unul dintre parintii conceptului de controlling, a lansat de curand si in Romania cartea intitulata \"Controlling. Sisteme eficiente de crestere a performantei firmei\". Consultantul de business, creatorul companiei Horvath&Partners, a explicat pentru Wall-Street care este salariul mediu pentru un specialist in controlling, si, mai mult, care va fi strategia pe piata locala a companiei pe care o conduce.
Wall-Street: De ce au nevoie managerii romani nevoie de o carte despre controlling?

Controllingul va deveni indispensabil pentru companiile romanesti in realizarea performantei in afaceri. Mai mult, companiile din Romania, fie ca vorbim de cele autohtone sau analizam cazul multinationalelor, au nevoie sa cunoasca modalitatile prin care trebuie structrurata firma pentru a putea sustine crearea de valoare pe termen lung.

Wall-Street: Care este definitia dvs. preferata a controllingului?

In mod fals, termenul de controlling este considerat de multe ori a fi sinonim cu notiunea de control. Controllingul este insa mult mai mult, si anume un concept de conducere functional cu rolul de a coordona planificarea, controlul si informarea in directia obtinerii rezultatelor dorite.

Wall-Street: Cum sunt platiti specialistii in controlling, fie ca vorbim de consultanti sau de angajati ai unei companii?

In companiile din Germania, salariul unui bun controller, dupa mai multi ani de experienta, incepe de la nivelul de 4-5000 de euro pe luna. In Romania, salariul unui controller este cam de zece ori mai mic.

Wall-Street: Cum va explicati ca firmele nemtesti au fost primele care au adoptat de la americani conceptul de controlling?

Intr-adevar, conceptul de controlling a aparut pentru prima oara in America, Ford fiind una din primele companii care l-au implementat. Apoi, firmele din Germania au preluat acest concept, fiind urmate de companiile din Tarile Scandinave si zona Benelux. Cred ca spre deosebire de economiile din Sudul si Estul Europei, strictetea si organizarea profesionista ale corporatiilor vestice au dus la o adoptie mai timpurie a conceptului de controlling.

Wall-Street: A devenit Europa de Est noua tinta a controllerilor?

Romania, Slovenia, Polonia, Ungaria reprezinta tari o piata foarte interesanta pentru consultantii in controlling, iar intrarea pe piata locala a firmelor internationale va avea o influenta puternica in mai multe domenii ale economiei. Aceste zone au devenit foarte interesante pentru business, astfel incat companiile sunt nevoite sa se concentreze asupra optimizarii activitatii si costurilor pentru a se dezvolta in mod profitabil.

Wall-Street: Care sunt planurile companiei pe care o conduceti, Horvath&Partners, pe piata locala?

In Romania, am inregistrat o crestere atragatoare in ultimii trei ani ceea ce ne face sa privim cu optimism aceasta piata care poate deveni un centru regional pentru noi. In urmatoarea perioada, focusul nostru va fi asupra atragerii de companii romanesti in portofoliul nostru de clienti, pe langa companiile internationale ca OMV. In acelasi timp, incercam sa promovam mai puternic conceptul de controlling pe piata romaneasca.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri