Un tezaur numismatic a fost descoperit de poliţiştii de frontieră de la Negru Vodă în bagajul unor cetăţeni bulgari căutători de comori.

În Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă s-a prezentat pentru controlul de frontieră, pe sensul de ieşire din România, un autoturism înmatriculat în Bulgaria, în care se aflau trei bulgari.

"Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit la controlul amănunţit efectuat asupra mijlocului de transport, într-o sticlă din plastic, nu mai puţin de 62 de monede cu inscripţii în limba latină, precum şi patru obiecte. De asemenea, au fost găsite trei detectoare de metal, folosite, cel mai probabil, de ocupanţii autovehiculului pentru a descoperi comori arheologice", a transmis Poliţia de Frontieră marţi.

Au fost sesizate autorităţile naţionale cu atribuţii în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, fiind întocmit dosar penal pentru export ilegal al bunurilor de patrimoniu, conform Legii 182/2000, precum şi pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, prevederi cuprinse în OG 43/2000.

Se efectuează cercetări pentru a verifica dacă cetăţenii bulgari utilizau legal detectoare de metale pentru descoperiri arheologice pe teritoriul României, iar zona unde a fost făcută descoperirea este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice.

"Un expert în numismatică din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a efectuat o examinarea preliminară a obiectelor descoperite de către poliţiştii de frontieră, precizând că cele patru obiecte (un vârf de săgeată, trei elemente atipice care pot reprezenta părţi dintr-un ansamblu) şi 62 monede din bronz şi argint sunt de provenienţă romană (secolul al IV-lea d. Hr.), având inscripţii în latină, respectiv de provenienţă medievală (probabil otomane). Acestea pot să provină din mai multe situri arheologice", a precizat sursa citată.

Obiectele şi monedele au fost date în custodia arheologilor de la Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care vor desfăşura măsuri de conservare preventivă, vor efectua o expertiză detaliată a obiectelor găsite, ulterior vor stabili valoarea acestora, precum şi importanţa pentru patrimoniul dobrogean.

Sursa foto: Politia de Frontiera

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri