Un inspector din cadrul ITM a fost reţinut de procurori, într-un dosar de dare şi luare de mită, ca urmare a emiterii unor concluzii favorabile administratorului unei societăţi în cadrul căreia a fost înregistrat un accident de muncă soldat cu decesul unei persoane, scrie Agerpres.

Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au pus în executare trei mandate de percheziţie asupra domiciliilor unui inspector de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Buzău, compartimentul Siguranţa şi sănătatea în muncă, unui administrator al unei societăţi comerciale, precum şi asupra unui sediu secundar, într-un dosar ce vizează comiterea infracţiunilor de luare de mită şi dare de mită.

"În fapt, în urma producerii unui accident de muncă urmat de decesul unei persoane, cu ocazia desfăşurării activităţii de cercetare a accidentului de muncă produs în cadrul activităţilor economice desfăşurate în cadrul societăţii, inspectorul de muncă din cadrul ITM Buzău a îndeplinit un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, în scopul emiterii unor concluzii favorabile şi neconforme cu realitatea faptică, pentru a-l exonera pe administratorul societăţii comerciale de tragerea la răspundere penală. În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu, funcţionarul a alimentat gratuit cu carburant de la unul dintre punctele de lucru ale societăţii comerciale în cadrul căreia a fost produs accidentul de muncă", informează joi Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Inspectorul SSM a fost reţinut de procurori şi prezentat Tribunalului cu propunere de arestare preventivă.

"La data de 27.03.2024, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a dispus măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore faţă de inspectorul de muncă din cadrul ITM Buzău. La data de 28.03.2024 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a solicitat Tribunalului Buzău dispunerea măsurii arestării preventive faţă de inspectorul de muncă din cadrul ITM Buzău pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, precum şi faţă de administratorul societăţii comerciale pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită", transmite sursa citată.

Joi, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) au anunţat reţinerea pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, a unui bărbat de 55 de ani, din judeţul Covasna, administrator al unei firme, pentru ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"Din cercetări a reieşit că, la data de 8 august 2023, în calitate de administrator la o societate cu profil de exploatare forestieră, ar fi coordonat în mod defectuos lucrările autorizate, într-un parchet din extravilanul comunei Gura Teghii, în sensul în care nu ar fi luat măsuri de delimitare şi semnalizare a locului în care se efectua exploatarea forestieră. În acest context, prin manipularea necorespunzătoare a unui excavator de către un alt angajat, la îndrumările bărbatului de 55 de ani, ar fi doborât un arbore. În cădere, arborele ar fi surprins şi accidentat mortal un bărbat de 36 de ani, din Covasna. Poliţiştii au stabilit că, la data producerii evenimentului, bărbatul care ar fi manipulat excavatorul nu ar fi fost angajat cu îndeplinirea condiţiilor legale, nu ar fi avut calificare şi nici instruirea specifică obligatorie pe linie de sănătate şi securitate în muncă. Ulterior, bărbatul cercetat ar fi determinat un tânăr de 25 de ani, din Covasna, să întocmească retroactiv contractul individual de muncă şi o fişă de instruire pe linie de sănătate şi securitate în muncă pe numele persoanei care ar fi manevrat utilajul de exploatare. Documentele ar fi fost antedatate, în scopul de a crea aparenţa că bărbatul era angajat la data incidentului", a precizat anterior IPJ Buzău.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri