Guvernul a transmis un comunicat in care arata ca premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control sa verifice toate contractele incheiate de institutiile publice cu firmele de avocatura, dupa ce Valeriu Stoica a reclamat ca actiunea de control este indreptata doar impotriva firmei sale.

Executivul aminteste ca, miercuri, a decis ca institutiile publice care au angajati juristi nu vor mai avea posibilitatea sa incheie contracte cu firme de avocatura pentru reprezentarea in instanta.

"In acest context, in urma nenumaratelor sesizari si informatii aparute in mass-media potrivit carora anumite case de avocatura au un tratament preferential la unele institutii publice, incasand sume importante de bani, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control sa solicite institutiilor publice lista tuturor contractelor cu casele de avocatura pe care le-au incheiat. Acest demers vine in continuarea actiunilor de audit pe care premierul Victor Ponta le-a solicitat din prima saptamana a mandatului sau si are ca scop informarea cetatenilor in legatura cu cheltuirea banului public", se arata intr-un comunicat al Guvernului, citat de Mediafax.

Valeriu Stoica (PDL) a declarat anterior agentiei Mediafax ca toate institutiile publice si companiile de stat au primit de la Corpul de control al premierului o adresa prin care li se solicita sa inventarieze contractele de asistenta juridica incheiate de acestea cu societatea sa de avocati "Stoica&Asociatii".

El a apreciat ca acest demers este unul discriminatoriu, deoarece nu vizeaza si contractele incheiate de stat cu alte societati de avocatura.

"Recent, Corpul de control al prim-ministrului a trimis o adresa catre toate institutiile publice si companiile cu capital majoritar de stat pentru a inventaria contractele de asistenta juridica pe care acestea le-au incheiat cu societatea de avocati Stoica&Asociatii. Daca interesul prim-ministrului s-ar referi la toate contractele de asistenta juridica incheiate in sectorul public, nu as fi comentat acest demers. Dar informarea discriminatorie cu privire la aceste contracte, cu excluderea tuturor celorlalte societati de avocatura, este de natura sa nasca un mare semn de intrebare referitor la intentia reala care se afla in spatele acestei actiuni a prim-ministrului", afirma democrat-liberalul Valeriu Stoica, partener fondator al casei de avocatura.

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanta de urgenta prin care, printre altele, a interzis institutiilor publice, regiilor autonome si companiilor nationale sa mai contracteze servicii de consultanta si asistenta juridica daca dispun deja de personal propriu de specialitate.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior ca ar trebui ca Valeriu Stoica sa renunte la capusarea tututor firmelor de stat.

"Am vazut ca domnul Valeriu Stoica vorbea de ce lucruri bune o sa faca PDL. Primul lucru, ar trebui ca domnul Stoica sa renunte la capusarea tututor firmelor de stat, ca domnia sa e avocat si, ati vazut, pierde toate procesele. Daca domnul Stoica nu mai capuseaza firmele de stat, s-ar putea ca PDL sa-si revina", a spus Ponta.

El a mai anuntat ca va trimite Corpul de Control sa verifice situatia de la Posta Romana, aflata in pericol de insolventa dupa ce fosta conducere a companiei, cu asistenta juridica a unui avocat "cunoscut colegilor din PNL", a pierdut toate procesele aflate pe rolul instantelor, in dosare cu sume cumulate de 103 milioane lei, si inregistreaza datorii de 110 milioane lei catre ANAF.

Valeriu Stoica a transmis atunci ca seful Guvernului face confuzie intre "sanctionarea contraventionala" a Postei de catre Consiliul Concurentei si "cererea de suspendare a executarii" deciziei, precizand ca nu a reprezentat compania "in cadrul investigatiei de concurenta".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Filip & Company va continua activitatea PeliFilip