Wall-Street.ro continua seria de interviuri cu avocati de business despre bilantul anului 2013. Raspunde Adriana Gaspar, senior partener al casei de avocatura NNDKP.

"2014 va fi un an de asteptare, un an pe care ne-am dori luxul sa il putem ocoli. Desigur, avocatura de business si economia nu vor avea necesarmente o dinamica identica", spune Adriana Gaspar (foto), partener al casei de avocatura NNDKP.

In opinia sa, practicile propulsate in prim plan in conjunctura economica a anilor precedenti – litigiile si restructurarile (corporative si de credite), au continuat la un nivel inalt de intensitate si complexitate si in 2013. "Ca industrii, 2013 nu a facut decat sa confirme interesul prevalent al investitorilor pentru sectorul energetic si cel al agriculturii – o evolutie anticipata de mai multi ani, care se inscrie intr-o curba fireasca si intr-un context global."

Tonul reprezentantei NNDKP, una dintre cele mai puternice case de avocatura din Romania, este realist. "Cred ca 2013 a fost un an dinamic in sectorul de consultanta juridica, un an in care avocatii au investit multa munca si creativitate, dar, cum era asteptat, business-ul nu a putut construi decat putin. Nu s-a obtinut o crestere reala, ci un progres relativ si nu sunt pregatite conditiile pentru un 2014 mai lucrativ." La nivel regional, ea observa o tendinta de modificare a portofoliilor de clienti, cu tot mai multe afaceri locale, dezvoltate antreprenorial accesand servicii juridice din ce in ce mai complexe, mai sofisticate.

Foarte multi avocati vorbesc despre o presiune tot mai mare pe onorarii. Vor mai scadea onorariile in 2014 sau au atins un minim care va ramane un record? "In spatiul achizitiilor publice de servicii avocatiale, este reala aceasta presiune", constata Adriana Gaspar. "Clientii din sectorul privat, insa, au constatat ca politica de limitare a bugetelor pentru servicii juridice le-a adus, peste timp, pierderi sau costuri importante de remediere a erorilor si ca, sub un anumit nivel, onorariile reduse nu pot in mod realist sa sustina servicii avocatiale complexe." Prin urmare, casa de avocatura NNDKP anticipeaza o tendinta de renuntare a optimizarii serviciilor juridice la nivelul onorariului, in favoarea dimensionarii mai parcimonioase a cerintelor.

Citeste si:
Cine sunt avocatii implicati in tranzactia MedLife
Cine sunt avocatii implicati...

Citeste si NNDKP: 2013 a adus o stabilizare in M&A. Unele deal-uri pot fi amanate in 2014, an electoral


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Astaldi si FCC castiga litigiul pentru reabilitarea unui tronson CFR