Autoritatea nationala care protejeaza dreptul la viata privata si amendeaza folosirea neconforma cu legea a datelor cu caracter personal a amendat in prima jumatate a anului mai multi agenti economici decat in tot anul 2013. Afla din materialul de mai jos care au fost cele mai mari amenzi si cine le-a primit.

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) isi desfasoara activitatea in conditii de independenta si impartialitate, monitorizeaza si controleaza sub aspectul legalitatii prelucrarile de date cu caracter personal care cad sub incidenta Legii nr. 677/2001. In conformitate cu prevederile Legii nr. 677/2001, contraventiile care conduc la aplicarea de sanctiuni contraventionale unui operator (persoana juridica sau fizica) sunt urmatoarele:

- prelucrarea nelegala a datelor cu caracter personal;
- omisiunea de a notifica sau notificarea cu rea-credinta;
- neindeplinirea obligatiilor privind confidentialitatea si aplicarea masurilor de securitate;
- refuz de furnizare informatii catre Autoritate.

Cuantumul amenzilor, 2013-2014

In anul 2013, cuantumul amenzilor a fost de 134.500 de lei, in crestere de patru ori fata de 2012, conform institutiei, contactate de wall-street.ro. De la inceputul anului curent pana la data de 13 iulie, institutia a dat amenzi in cuantum de 127.100 de lei, aproape cat nivelul intregului an trecut. Ca o comparatie, in 2010 autoritatea a transmis amenzi in valoare de 76.100 de lei, in special pentru spam primit pe telefonul mobil - primirea de mesaje comerciale nesolicitate.

Cea mai mare amenda aplicata in 2013 a fost in valoare de 20.000 de lei, in urma unei investigatii efectuate pe baza unei plangeri primite impotriva Biroului Notarului Public Pasarin Ovidiu, pentru neindeplinirea obligatiilor privind confidentialitatea si aplicarea masurilor de securitate.

Pana in prezent, in anul 2014, a fost aplicata o amenda in valoare de 15.000 de lei unui operator de date, persoana fizica, detinatorul site-ului www.clientineseriosi.ro. Site-ul contine o lista neagra cu reclamatii impotriva clientilor care cumpara de pe magazine online si nu ridica coletul ramburs. Pe acest site sunt afisate, public, o parte din datele acestor asa-zisi “clienti neseriosi”, incalcand astfel dreptul la viata privata. Mai mult, in acest caz ANSPDCP a dispus si stergerea imediata a acestor date ale clientilor.

Cate companii au fost amendate in 2013 si 2014

ANSPDCP a amendat mai multe companii in prima jumatate a anului curent decat in intreg anul 2014, ceea ce indica doua lucruri – cetatenii constientizeaza ca se pot adresa autoritatii daca considera ca datele personale sunt prelucrate neconform cu legea, dar si faptul ca din ce in ce mai multe companii ignora dreptul la viata privata al romanilor.

Astfel, in 2013 au fost sanctionati 47 de operatori de date, in timp ce in prima jumatate a anului curent au fost amendati 55 de operatori de date. Printre motivele amendarii s-au numarat mesaje comerciale nesolicitate pe terminale mobile dar si instalarea de camere de supraveghere in birouri, fara consimtamantul angajatilor si stocarea acelor imagini.

Ati primit mesaje comerciale nesolicitate pe telefon? V-ati adresat autoritatilor? Considerati ca datele personale au fost prelucrate/folosite neconform cu legea? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.

Sursa foto: Shutterstock: Personal Data

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri