Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, in cadrul sedintei de plen de marti, sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a fi facute verificari cu privire la posibila afectare a independentei justitiei si magistratilor de catre Serviciul Roman de Informatii.

Sesizarea a fost facuta in urma unei solicitari transmise in acest sens de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania. Astfel, inspectorii judiciari urmeaza sa stabileasca daca a fost incalcata independenta actului de justitie in urma afirmatiilor sefului Directiei juridice a SRI, Daniel Dumbrava, care a spus ca instantele de judecata sunt "camp tactic" pentru SRI si ca "in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze", potrivit Mediafax.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a cerut, in 18 mai, Consiliului Superior al Magistraturii sa apere indepenta justitiei si a magistratilor in fata suspiciunii ca SRI se implica in actul de justitie, conform unui comunicat de presa al UNJR. Potrivit sursei citate, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, alaturi de un grup de judecatori, a solicitat "Consiliului Superior al Magistraturii sa apere independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila a implicarii Serviciului Roman de Informatii in actul de justitie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetatenilor indoieli temeinice cu privire la impartialitatea si, implicit, corectitudinea actului de justitie".

Solicitarea judecatorilor a fost facuta in contextul in care seful Directiei juridice a SRI, Daniel Dumbrava, a afirmat ca instantele de judecata sunt "camp tactic" pentru SRI, si ca "in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze". "Asemenea afirmatii sunt de o gravitate fara precedent si aduc grava atingere atat aparentei de impartialitate a judecatorilor, cat si independentei ca atare a sistemului judiciar, starnind deja profunde ingrijorari in randul magistratilor", se arata in scrisoarea trimisa Plenului CSM.

Conform legii, CSM "are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea". UNJR a precizat in scrisoare ca intr-o situatie similara, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, in 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezolutie in care a subliniat ca "astfel de interferente au ca efect intimidarea si pierderea credibilitatii magistratilor".

"Considerarea instantelor de judecata ca fiind 'camp tactic' al SRI, precum si acceptarea prezentei Serviciului in acest 'camp tactic' pana la solutionarea definitiva a cauzei inseamna acceptarea posibilitatii ca aceasta institutie sa actioneze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecator. O astfel de premiza reprezinta un atentat grav la adresa independentei justitiei, ce nu poate fi acceptat nici macar la nivel de aparenta ori suspiciune", se spune in scrisoare.

De asemenea, UNJR reclama ca in interviul respectiv generalul Dumitru Dumbrava a afirmat ca "maniera de lucru a SRI angreneaza alaturi de procurori (...) si judecatori". "Aceasta exprimare denota pur si simplu o neintelegere a notiunii de independenta a justitiei. (...) Astfel de declaratii venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparenta unei lipse de independenta din partea magistratilor, motiv pentru care CSM este solicitat sa intervina pentru 'a apara independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila ca Serviciul Roman de Informatii este implicat si influenteaza actul de justitie dincolo de limitele legii", afirma judecatorii in scrisoare.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, in cadrul sedintei de plen din 13 mai, sesizarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pentru a face verificari cu privire la eventualii ofiteri acoperiti din randul judecatorilor si procurorilor, potrivit reprezentantilor CSM. Reprezentantii CSM au precizat ca s-a dispus sesizarea CSAT pentru a se stabili care sunt ofiterii sub acoperire care activeaza in magistratura.

Decizia CSM a venit ca urmare a solicitarii Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), care a cerut CSM sa faca verificari si sa ii elimine pe eventualii ofiteri acoperiti din magistratura si, totodata, sa ceara clarificari de la Serviciul Roman de Informatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri