Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit ca un angajator are dreptul sa supravegheze comunicatiile pe Internet ale salariatilor, intr-un caz privind un inginer roman concediat in august 2007 pentru ca a folosit mesageria online pentru a discuta, la serviciu, in interes personal.

Curtea a stabilit ca un angajator are acest drept in timpul programului , conform Mediafax.

"Este mai bine sa va abtineti de la orice conversatie privata in timpul orelor platite, in cazul in care regulamentul de ordine interioara stipuleaza acest lucru", isi indeamna publicatia franceza Les Echos cititorii, pe care-i sfatuieste sa fie atenti ce scriu pe e-mail sau "chat" la locul de munca.

CEDO a respins marti plangerea unui tanar inginer roman, Bogdan Barbulescu, concediat in august 2007 pentru ca a discutat pe Yahoo Messenger la locul de munca. Angajatorul a descoperit ca acesta folosea un serviciu de "chat" pentru a discuta nu doar cu contactele sale profesionale, ci si cu un frate sau logodnica. Iar regulamentul de ordine interioara al firmei "interzicea folosirea resurselor acesteia in scopuri personale".

Dupa ce a contestat concedierea, in justitia din Romania, tanarul a sesizat CEDO pentru o atingere a vietii sale private. El considera ca fostul patron i-a incalcat secretul corespondentei. Insa, la fel ca instantele romanesti, judecatorii europeni i-au respins acest argument.

Citeste si:
Pacientii oncologici se trateaza cu un sfert din aparatura necesara
Pacientii oncologici din...

Este "neabuziv ca un angajator sa doreasca sa verifice daca angajatii sai isi indeplinesc sarcinile profesionale in timpul orelor de munca", afirma CEDO.
De altfel, "angajatorul a accesat un cont crezand ca acesta continea comunicatii ale acestuia cu clientii", noteaza Curtea.

In plus, tribunalele romane "au utilizat inregistrari ale acestor comunicatii numai in masura in care acestea dovedeau ca persoana interesata a folosit calculatorul societatii in scopuri private, in timpul orelor de munca, iar identitatea persoanelor cu care a comunicat nu a fost divulgata", au subliniat magistratii europeni.

Astfel, justitia romana a menajat un "echilibru corect" intre respectarea necesara a corespondentei si interesele angajatorului, potrivit CEDO.

Citeste si:
Avocatul lui Trump ameninta cu noi dezvaluiri legate de Biden
Avocatul lui Trump ameninta...

Sursa foto: violetkaipa / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Seful nu te mai poate spiona datorita succesului unui roman la CEDO