Primarul George Scripcaru a fost trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Brasov, sub acuzatiile de luare de mita si abuz in serviciu, iar in dosar mai figurand viceprimarul si patru angajati ai Primariei Brasov.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, marti, intr-un comunicat de presa, ca primarul George Scripcaru a fost trimis in judecata, fiind cercetat pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu in forma continuata, instigare la tentativa la abuz in serviciu si luare de mita, conform Mediafax.

In acelasi dosar, este trimisa in judecata si Alexandrina Durbaca, viceprimar al municipiului Brasov, pentru infractiunea de instigare la tentativa la abuz in serviciu, dar si patru angajati ai primariei Brasov, printre care directorul si directorul adjunct al Directiei Tehnice si seful Serviciului achizitii publice. Acuzatiile in cazul acestora sunt de abuz in serviciu si uz de fals.

Totodata, in dosar mai sunt anchetati si trei administratori de societati comerciale, pentru dare de mita sau instigare la abuz in serviciu.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2011-2012, "inculpatul Scripcaru George, in calitate de primar al municipiului Brasov, in baza unei intelegeri prealabile cu inculpatii David Mihai Ciprian si Pop Calin Silviu, a actionat si a determinat functionari din cadrul Primariei Brasov/ Consiliului Local Brasov si angajati din cadrul SC Cet SA si SC Tetkron SRL sa-si exercite defectuos atributiile de serviciu, cu ocazia incheierii unor contracte cu firma acestuia din urma, urmarind obtinerea, atat pentru sine, cat si pentru aceasta societate si persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite".

Astfel, in 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Pop Calin Silviu un contract de lucrari, printr-o procedura formala de achizitii publice, in cadrul careia membrii comisiei de selectie a ofertelor au declarat, in mod nelegal, castigatoare, societatea omului de afaceri, desi aceasta nu indeplinea conditiile pentru a efectua lucrarile respective. "Pe parcursul derularii contractului, primarul Scripcaru George a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma inculpatului Pop Calin Silviu pentru lucrari neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecinta prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei", se mai arata in rechizitoriu.

Prin intermediul Cristinei Iuliana Antonie, edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite in valoare totala de aproximativ 400.000 lei, constand in materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, in luna mai 2015, dupa terminarea controlului Curtii de Conturi la primaria municipiului Brasov, George Scripcaru a facut demersuri si a dat dispozitii atat functionarilor publici din cadrul Primariei Brasov, cat si celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, "respectiv inculpatilor Horga Liliana si Radu Claudia-Niculina", sa procedeze la ”gasirea unor vinovati”.

In acelasi scop, folosindu-si influenta reala pe care o avea in calitatea detinuta, Scripcaru a determinat-o pe Horga Liliana sa constituie inscrisuri care ar fi dus la angajarea raspunderii a trei persoane.

Ulterior, in 10 iunie 2015, primarul Scripcaru si viceprimarul Durbaca, avand asupra lor inscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL si au solicitat consiliului de administratie al acestei societati sa faca demersuri pentru angajarea raspunderii penale sau disciplinare a persoanelor „vinovate”, mai arata procurorii DNA.

In 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitari, membrii consiliului de administratie Tetkron SRL, incalcand procedurile interne ale societatii, au emis o hotarare prin care s-a constituit o comisie de disciplina in vederea cercetarii angajatilor nominalizati de inculpatii Scripcaru George si Durbaca Alexandrina Adina. Aceasta activitate a ramas insa nefinalizata, ca urmare a deschiderii anchetei de catre DNA.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri