Casa de avocatura Suciu, Popa & Asociatii a reprezentat Enel in arbitrajul de 1,2 miliarde de euro pe care gigantul energetic l-a castigat impotriva statului roman la Curtea de Arbitraj de la Paris. Luminita Popa (foto), managing partner al casei de avocatura a fost lead counsel in acest proces.

Enel este reprezentat in prezent de Suciu, Popa & Asociatii in toate arbitrajele sale.

Statul roman ceruse companiei italiene Enel despagubiri, penalitati si dobanzi de circa 1,2 miliarde de euro intr-o disputa legata de nerespectarea angajamentelor luate la privatizarea distributiei regionale Electrica Muntenia Sud. In urma deciziei Curtii de Arbitraj de la Paris, statul roman trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata de 1,5 milioane de euro.

Pe de alta parte, potrivit News.ro, Romania a fost reprezentata in proces de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie aflata in subordinea Ministerului Energiei.

Litigiul a fost declansat in 2013, in urma unui raport al Curtii de Conturi din 2012, in care se sustinea ca Enel nu ar fi respectat angajamentele de dupa preluarea Electrica Muntenia Sud.

Ce spune Enel despre procesul castigat impotriva statului roman

Enel considera ca decizia ar trebui sa puna capat discutiilor legate de indeplinirea angajamentelor de dupa privatizare.

"Enel considera ca rezultatul arbitrajului pune capat unei serii de opinii si speculatii ce au fost initiate de raportul Curtii de Conturi din 2012. Decizia demonstreaza ca Enel si-a indeplinit obligatiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investitiile realizate in companiile ce au rezultat – Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia", se arata intr-un comunicat al Enel.

Compania italiana sustine ca se va concentra, de acum, pe dezvoltarea afacerilor din Romania.

"Angajamentul nostru in Romania ramane consistent. Astazi, avem cele mai bune companii de distributie din tara in ceea ce priveste calitatea serviciului si una dintre cele mai inovative companii de furnizare si suntem increzatori in perspectivele de crestere ale afacerilor locale”, a declarat Georgios Stassis, country manager al Enel Romania.

Enel detine trei din cele opt distributii regionale de energie electrica din Romania, pe care le-a preluat incepand din 2005. Grupul are 2,7 milioane de clienti pe piata romaneasca, in zona Capitalei, Banat si Dobrogea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri