Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante va fi dezbatuta de Senat la ora 13.00

Senatul va dezbate joi, la ora 13:00, proiectul legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare, actul normativ fiind adoptat miercuri seara in prima sedinta a cabinetului Grindeanu si trimis Legislativului pentru dezbatere si vot.

Conducerea Senatului a aprobat joi dimineata calendarul adoptarii proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare. Potrivit vicepresedintelui Senatului Nicolae Badalau (PSD), proiectul de lege intra in circuitul de avizare la comisii, urmand ca pana la ora 12.00 sa primeasca raport de la Comisia juridica, iar la ora 13.00 sa intre in plen pentru dezbateri si vot, conform News.ro.

Badalau a enumerat si domeniile in care Guvernul va avea voie sa emita ordonante simple in perioada vacantei parlamentare: finante publice si economie, administratie publica, fonduri europene, sanatate, educatie si cercetare, agricultura, antreprenoriat si mediu, comunicatii si societatea informtionala.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara sa mearga, tot joi, la Camera Deputatilor pentru dezbatere si vot final. Proiectul a fost adoptat, miercuri seata, in prima sedinta a Guvernului Grindeanu.

In domeniul finantelor publice, Guvernul vrea sa emita ordonante pentru reglementarea unor masuri financiare si fiscal-bugetare, precum si de modificare si completare a unor acte normative in domeniu; masuri privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici; modificarea si completarea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala; masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri; reglemantari privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza.

Citeste si:
Un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova: câte doze de...
Un nou ajutor umanitar pentru...

Potrivit proiectului, Guvernul va emite ordonante si pentru organizarea si functionarea institutiilor publice din cadrul administratiei publice centrale, pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniu, masuri privind programul national de dezvoltare locala si masuri pentru reglementarea unor programe guvernamentale - constructii, urbanism, educatie, infrastructura, social. Urmeaza sa mai fie modificata Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si sa fie adoptate masuri privind comisiile de specialitate din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

In domeniul sanatatii si protectiei sociale, sunt avute in vedere si masuri privind asigurarea accesului populatiei la medicamente si la serviciile de urgenta, masuri privind cresterea calitatii vietii pensionarilor, reorganizarea activitatii de plata a beneficiilor de sistenta sociala si a activitatii de inspectie sociala, masuri privind sprijinirea insotitorilor persoanelor cu handicap, masuri privind salarizarea in domeniile cultura, sanatate, educatie si administratie publica locala, precum si modificarea unor acte normative. Proiectul prevede, de asemenea, reglementarea unor masuri pentru stimularea absorbtiei instrumentelor structurale in exercitiul financiar 2007-2013 si pentru implementarea fondurilor europene structurale si de investitii 2014-2020.

Vor fi adoptate ordonante pentru reglementarea unor masuri pentru invatamantul preuniversitar, in domeniul cercetarii stiintifice si invatamantului superior si privind asigurarea calitatii in invatamantul superior si pentru stimularea si incurajarea studentilor. Mai sunt prevazute masuri de incurajare si sustinere pentru agricultura si reglementarea unor programe pentru sustinerea produselor deficitare in domeniul legumiculturii si al cresterii animalelor.

In Turism, Guvernul vrea sa infiinteze Organizatiile de Management al Destinatiilor si sa modifice Ordonanta Guvernului 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice. Guvernul va mai lua masuri pentru promovarea exporturilor, pentru ecologizarea siturilor contaminate si pentru facilitarea accesului la comunicatii electronice. Potrivit proiectului, vor fi prorogate sau modificate unele termene prevazute in acte normative cu putere de lege.

Citeste si:
Proiect: Va deveni ilegal să pui simboluri/inscripții pe drapelul...
Proiect: Va deveni ilegal să...

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri