Presedintele CNAS, Laurentiu Mihai, isi incheie astazi mandatul, lasand in urma un proiect de Contract-Cadru care presupune ca va imbunatati semnificativ accesul asiguratilor la servicii si investigatii medicale si va reduce birocratia din sistemul de sanatate, atat pentru pacienti cat si pentru medici.

„Din pacate, sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se afla in grea suferinta, iar publicarea Indexului European al consumatorului de sanatate 2017, in care tara noastra ocupa din nou ultimul loc, nu face decat sa confirme acest lucru”, declara Laurentiu Mihai, intr-un comunicat de presa.

Presedintele CNAS sustine ca principala problema a sistemului este subfinantarea acestuia.

„Avem printre cele mai mici cote de contributie pentru sanatate, aplicate la cele mici venituri din UE. Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale platesc aceasta contributie, ceilalti sunt scutiti prin diferite prevederi legale. Un astfel de dezechilibru nu poate asigura functionarea eficienta, iar discutiile din prezent privind amanarea depunerii unor declaratii fiscale, deci si plata contributiilor, prezinta riscuri suplimentare pentru finantare”, spune Laurentiu Mihai.

Dragos Damian: Mai stie...
Citeste si: Mai stie cineva ca "sarbatorim" 20 de ani de asigurari de sanatate?

El adauga ca sumele alocate in Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar pana in lunile septembrie - octombrie, fiind in mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populatiei.

“Modul de finantare al sanatatii poate fi modificat doar prin decizie politica, in urma unei largi dezbateri publice pe care mi-as fi dorit s-o initiem. Ceea ce am putut face s-a concentrat pe crearea conditiilor pentru un acces mai rapid al pacientilor la servicii si investigatii medicale si un inceput de debirocratizare a sistemului actual. Poate cel mai important lucru consta in demararea unor verificari ale sistemului informatic pentru a identifica in mod precis care sunt cauzele care duc la functionarea defectuoasa a acestuia”, mai spune Mihai.

Laurentiu Mihai a fost numit la conducerea CNAS la sfarsitul lunii noiembrie 2017 si a cerut saptamana trecuta, in contextul schimbarii guvernului, eliberarea din functia de membru al consiliului de administratie si de presedinte al CNAS, cu rang de secretar de stat, incepand cu data de 1 februarie.

“Plec de aici nu pentru ca mi-am terminat treaba, ci pentru ca mi se pare firesc ca atunci cand vine un nou guvern sa-si stabileasca singur echipa cu care lucreaza”, incheie el.

LiveCare: Un dispozitiv mic...
Citeste si: Dispozitivul care ar putea salva viata pacientilor din spitale