Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dezbatut azi situatia completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Dupa aproape patru ore de deliberari, CSM a dat publicitatii minuta in acest caz. Potrivit acesteia, CSM recomanda Inaltei Curti sa formeze 3 completuri in penal si alte 3 completuri in alte materii decat cea penala. In prezent, la Inalta Curte sunt doua completuri in materie penala si doua in materie civila.

Toate dosarele aflate in prezent pe rolul completurilor de 5 judecatori urmeaza sa fie repartizate aleatoriu, informeaza Ziare.com.

Toti membrii acestor completuri urmeaza sa fie trasi la sorti in sedinta publica. CSM arata pe aproape o pagina procedura de tragere la sorti si cine participa.

"Toate dosarele aflate in prezent pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de competenta completurilor de 5 judecatori, infiintate din anul 2014 si pana in prezent, se repartizeaza aleatoriu, in sistem informatizat, completurilor nou infiintate de 5 judecatori", arata CSM.

Scuzele PSD in fata Comisiei...
Citeste si: PSD Vs. Comisia de la Venetia: USR e de vina pentru legile acestea!

Potrivit CSM, prezenta hotarare se aduce la indeplinire de indata, in vederea crearii premiselor pentru rezolvarea potentialelor situatii cu caracter urgent aparute in activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pentru desemnarea completurilor de 5 judecatori care vor functiona in anul 2019, Sectia pentru judecatori va adopta o hotarare in acest sens.

CCR a stabilit ca CSM sa faca acest lucru in motivarea deciziei prin care a aratat ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema constituirii completurilor de 5.

In motivare, CCR a criticat dur conduita Colegiului de conducere de la Inalta Curte, cel care ar fi trebuit sa organizeze tragerile la sorti, despre care a precizat ca "nu este de natura sa ofere garantii cu privire la restabilirea corecta a cadrului legal de functionare a completurilor de 5 judecatori".

In acest moment, completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte sunt blocate, iar la termenul din 3 decembrie toate procesele au fost amanate pentru luna ianuarie 2019.

Klaus Iohannis a anuntat...
Citeste si: Presedintia a anuntat intrebarile pentru referendumul pe Justitie


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Dosarele lui Dragnea si Tariceanu, la aceleasi completuri de 5 in 2019