Ritmurile argentiniene fac bine oamenilor singuri, cuplurilor si functioneaza ca alternativa la metodele consacrate de teambuilding. Fenomen social cu efect terapeutic, nu e un dans pentru oameni gelosi, caci reuseste sa satisfaca pe deplin nevoia de libertate.
Sub numele de "Milonga de Las Flores" a avut loc lansarea, pe 19 ianuarie a.c., a TangoTangent, club de tango si scoala deschisa tuturor celor care doresc sa invete sa danseze tango argentinian, indiferent de varsta, profesie sau pozitie sociala. Are un obiectiv indraznet: la finalul a trei luni, cursantii pot face fata oricarei "milonga" (n.r. - o melodie rapida, locul in care se danseaza tango si, prin extensie, petrecerea la care se danseaza) din lume. Din februarie, oamenii de la TangoTangent pregatesc si programe de business, organizand teambuilding-uri centrate pe lectia de tango.

Cum a inceput

Initiatorul TangoTangent, Daniel Mandita, a pus pe picioare clubul si, mai nou, scoala de tango, alaturi de sotii Amalia si Gilbert Iscu. Povestea lui e simpla. Profesorul de engleza care, pana in urma cu 3 ani, mergea la petreceri cu stresul generat de momentele in care lumea se strangea pe ring, iar el ramanea in umbra, a avut sansa sa danseze cu o fosta campioana de dans sportiv a Romaniei. Revelatie! In urma acelui dans, s-a hotarat sa urmeze cursuri de specialitate. Dupa un an de dans sportiv, Mandita s-a oprit, din pricina coregrafiei excesive. "Nu intelegeam cum te mai poti bucura de dans cand trebuie sa retii atatia pasi", povesteste. "Atunci m-am apucat de tango."

Ideea de afaceri

"Daca ar exista zece milongas in Bucuresti, n-as tine sa predau lectii de tango. As fi fericit sa dansez in fiecare seara. Dar am realizat ca trebuie sa predau pentru ca vreau sa formez dansatori necunoscuti mie. In momentul acesta, in Bucuresti exista maximum 40 de dansatori de milonga. La sfarsitul cursului, sper ca numarul lor sa ajunga la 100.

Ca sa ma intorc la componenta de business, inca de cand invatam primii pasi de tango, auzisem ca existau companii care cumparau pachete de dans sportiv pentru teambuilding-uri sau pentru relaxare. Acestea erau o alternativa la aerobic sau la sala de fitness, dansul sportiv fiind o alegere valida in sensul asta, pentru ca efortul e perfect comparabil. Imi imaginez ca nu a avut foarte mare succes pentru ca pretinde destul de mult efort si angajament. Descoperisem insa tangoul argentinian si observasem reactia oamenilor. Am vazut ca se opereaza o separare intre conceptul de business, viata la birou, pana la ora 18.00, si viata personala, care incepe dupa ora 20.00 si din care face parte si dansul. Ca si categorii socio-profesionale, vorbim despre persoane de peste 25 de ani, cu venit mediu si peste, de oameni care lucreaza cu o companie stabila pe piata. Acum sase luni, am venit cu conceptul "teambuilding through tango".

E posibil sa facem asa ceva? Care ar fi avantajele? In primul rand, adunand un grup de oameni si explicandu-le mecanismul dansului, ii apropii unii de altii si ii ajuti sa comunice nonverbal. E mult mai placut sa faci asta dansand decat executand diverse exercitii de grup. Ca beneficii, barbatilor le confera mai multa incredere in ceea ce pot demonstra fara cuvinte si mai multa hotarare.

In milonga, o varianta veche si foarte rapida a tangoului, trebuie sa iei decizii la fiecare secunda. Trebuie sa protejezi femeia, sa ai grija de ceilalti dansatori, sa te asiguri ca partenera ta se simte bine. Devin mai intelegatori, scapa de prejudecatile fata de sexul opus si isi dezvolta empatia in acest sens. La femei, am remarcat sporirea increderii de sine, o crestere a atentiei sociale, o eliberare de asteptarile sociale stresante, o mai mare toleranta fata de erorile de comunicare si, bineinteles, o crestere a empatiei. Din punctul de vedere al coeziunii de grup, creste placerea lucrului impreuna si armonia.

Ne pregatim sa migram o parte din site-ul www.milonga.ro, care permite ca toata lumea din Bucuresti si din Romania, dansatori sau proprietari de club ori de restaurant, sa poata participa la o milonga sau sa poata organiza o astfel de petrecere. Acum, site-ul are si sectiunea de lectii, pentru ca scoala si clubul sustin milonga.ro, insa aceasta componenta va migra in curand pe un alt site, tangotangent.ro, moment din care vor exista si pachete speciale pentru firme."

De ce tango argentinian?

In general, dansul se bazeaza pe linia ritmica regulata a melodiei. Tangoul argentinian are special o iregularitate a ritmului, oferindu-ti libertatea sa dansezi nu doar pe ritmul regulat, ci si pe melodia care i se suprapune, deci poti alege sa te misti doar pe unul din instrumente. Barbatul alege un instrument, si sugereaza doamnei, din corp, sa danseze pe alt instrument. E foarte important sa asculti muzica pentru ca dansul e o consecinta a muzicii. E o permanenta improvizatie, ceea ce mareste doza de empatie a barbatului fata de femeie, iar ea isi exerseaza atentia activa si dinamica fata de tot ce se intampla in jur.

Stefania Marcu (31 de ani), specialist in comunicare si cursanta a scolii TangoTangent, nu mai dansase niciodata inainte de prima lectie de tango. "Am venit la recomandarea prietenilor, iar la ora asta simt ca e singurul dans pe care m-as putea misca vreodata, pentru ca permite o mare libertate de interpretare si pentru ca nu ma simt incorsetata. Cum nu exista perechi prestabilite, evident ca totul este o continua uimire, ca sunt melodii care te inspira, parteneri care te inspira. La final iti ramane sentimentul ca poti sa dansezi. Vorbesc despre oameni care nu stiu daca au calitati de dansator si care descopera ca si-au mai depasit o limita. Mi se pare un lucru extraordinar."

Sursa: http://www.baniinostri.ro/lifestyle/lifestyle_iesiri.php?ContentID=6

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri