Petrica Popa, actor al Teatrului Nottara din Bucuresti, a murit vineri dimineata, la varsta de 83 de ani, si va fi inmormantat duminica, la cimitirul Bellu, anunta institutia de spectacole.

Trupul neinsufletit al actorului Petrica Popa va fi depus duminica, la ora 11.00, in foaierul Teatrului Nottara, unde va avea loc si slujba de inmormantare, la ora 13.00. Actorul va fi inmormantat duminica, la cimitirul Bellu din Bucuresti.

Petrica Popa s-a nascut la Hunedoara, pe 3 iulie 1929, a urmat cursurile Colegiului "Diaconovici Loga" din Timisoara si a facut parte din cercul de teatru al liceului. A absolvit Institutul de Arta din Timisoara, specializarea actorie, si a avut ca profesori personalitaii ale artei scenice, precum Lilly Bulandra si Ștefan Braborescu.

In 1949, a fost angajat la Teatrul de Stat din Turda, unde a colaborat cu regizori importanii ai acelei perioade, Val Mugur si Ion Olteanu. Ion Șahighian, mentor al mai multor generaiii de artisti, director la Teatrul Armatei, in prezent Teatrul Nottara, l-a descoperit si l-a adus la Bucuresti, in 1954, scrie Mediafax.

Petrica Popa a fost actor al Teatrului Nottara peste cincizeci de ani. "O viaia plina, in care nimic nu i-a stirbit bonomia; a ramas mereu tanar si la fel de generos. Cam prea modest pentru zilele noastre! A fost o memorie vie a teatrului nostru si nu ne-am sfiit sa-i cerem ajutorul cand aveam nevoie de vreun reper istoric; a fost unul dintre acei actori (tot mai puiin prezenii in teatrele noastre) care a avut un respect nemarginit faia de public", spun reprezentantii teatrului pe site-ul institutiei.

A interpretat peste o suta de personaje, dintre care pot fi amintite Pickering din "Pygmalion" (G.B. Shaw, regia: Sanda Manu), Ipingescu din "O noapte furtunoasa" (I.L. Caragiale, regia: Dan Micu), Grigore Dragomirescu din "Citadela sfaramata" (Horia Lovinescu, regia: Mihai Berechet), Le Bret din "Cyrano de Bergerac" (Edmond Rostand, regia: George Rafael), Piscik din "Livada de visini" (A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski), Anselme din "Avarul" (Molière, regia: Dominic Dembinski), Prosper Ladino din "Parjolul" (Cezar Petrescu), Episcopul Folliot din "Thomas Becket" (Jean Anouilh).

Petrica Popa a fost un actor pe care talentul sau nativ si profilul Teatrului Nottara l-au predestinat comediei de mare succes. A fost aplaudat in spectacole longevive precum: "Baieiii veseli", "Adio, Charlie", "Idioata". A cantat si a dansat in musicalurile "Lady X", "Cuibul", "Sus pe acoperis, in sac" si "Miresele capitanului". Numeroasele apariiii in emisiuni de divertisment, la teatrul de televiziune si la cel radiofonic, intregesc o cariera impresionanta.

Actorul Petrica Popa a fost onorat cu distinctii importante: premiul pentru interpretare la Festivalul tinerilor actori din teatrele dramatice (1957), premiul pentru interpretare la Gala Teatrului Istoric (1986), premiul pentru cel mai bun spectacol al anului (1987), pentru "O noapte furtunoasa" de I. L. Caragiale, in regia lui Dan Micu.

Sursa foto: Nottara.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Zeci de mii de oameni au participat la inmormantarea Regelui Mihai