In orasul Bucurville

In orasul Bucurville

Un volum de fabule contemporane, superb ilustrate, care nu subestimeaza inteligenta celor mici si nici cheful de copilarie al celor mari. Ceea ce o face interesanta pentru copii si adulti deopotriva.

Bucurville este un oras in care n-are nimeni domiciliu stabil pentru ca este orasul copilariei, dar si un loc in care fiintele si lucrurile au ceva nou si uimitor de spus si de facut: la primarie candideaza un copil, doi bascheti Converse sunt cei mai buni prieteni din univers, semnele de punctuatie au o altercatie, o masa de bucatarie pleaca in calatorie, viermele de matase face lana, copiii au alergie la invatat pe dinafara poezie, unicornul are cornul in fund, Mos Craciun vine doar ca are nevoie la toaleta...

In orasul Bucurville, fiecare poem e o bucurie. Prin idee, ritm, rima si, nu in ultimul rand, prin ilustratie, semnata de Vali Petridean. In orasul Bucurville, la fel ca Pe Dos, e o carte #must-read in familie, pe care copiii o vor adora si care le va deschide garantat pofta de citit.

Autor: Carmen Tinderle

Povesti din calendar

Povesti din calendar

O carte cu povesti vechi romanesti repovestite pentru cei mici de Iulia Iordan si ilustrate inedit de Veronica Neacsu. Volumul este nominalizat anul acesta la concursul „Cele mai frumoase carti din Romania, editia 2016”.

“Povesti din calendar” aduna laolalta douazeci si doua de feluri de a calatori in timp pe vremea cand Dumnezeu si sfintii se plimbau pe pamant, cand zapada nu avea culoare sau pe vremea cand Ileana Cosanseana pocnea din biciul ei fermecat pentru a-si transforma palatele intr-un mar de aur.

“Cartea le deschide celor mici si celor mari o fereastra asupra obiceiurilor, traditiilor si credintelor populare despre timpuri si anotimpuri, care au fost slefuite generatii de-a randul, dar peste care s-a asternut uitarea in ultimele decenii. Aceasta carte este si un prilej de recuperare si rememorare a lor.
Adresabilitate: parinti si copii, profesori, cititori pasionati de folclor si obiceiuri populare, pasionatii de ilustratie romaneasca.

Zana Zorilor

Zana Zorilor

E cale lunga si primejdioasa pana in regatul Zanei Zorilor, acolo unde cerul se lasa pe pamant si stelele stau de vorba cu florile.

Dar Petru, mezinul imparatului care rade cu un ochi si plange cu celalalt, e hotarat sa plece intr-acolo si sa aduca apa din fantana Zanei pentru a-i reda vederea parintelui sau. Va trece el cu bine prin padurile vantoaselor si prin tinuturile ba inghetate, ba dogoritoare de la marginea lumii?

Veti afla daca il insotiti in minunata poveste a lui Ioan Slavici, publicata intaia oara in 1872 si transpusa acum in desene minutioase de Madalina Andronic.

Inclusa in colectia Pasarea maiastra de basme romanesti ilustrate de artisti romani, povestea Zanei Zorilor se desfasoara in aproape 80 de pagini minunat ilustrate de Madalina Andronic si reprezinta un cadou perfect pentru micii si marii cititori de povesti ilustrate.

Greuceanu

Greuceanu

Cei mici nu trebuie sa rateze povestea lui Greuceanu, un super-erou local.

Misiunea lui: sa recupereze Soarele si Luna furate de zmei si sa readuca lumina in regatul Imparatului Rosu. Puterile lui secrete: un palos fermecat si capacitatea de a se transforma in creaturi inaripate. Secundul sau: Faurul-pamantului, cu care e frate de cruce. Sa-i urmarim in aceasta aventura extraordinara culeasa din popor si publicata de Petre Ispirescu in 1882. Reinterpretata vizual de ilustratorul Alexandru Ciubotariu, povestea continua si in ziua de azi – singura ei limita este imaginatia cititorului.

Alexandru Ciubotariu este unul dintre cei mai cunoscuti street artists din Romania, autor de benzi desenate, ilustrator si creatorul personajului urban Pisica Patrata. Povestea lui Greuceanu i-a inspirat o lume bricolata din decupaje din ziare si straturi de hartie colorata peste care au trecut cu pricepere creionul si pensula.

PE DOS. Poezii cu prostii pentru copii

PE DOS. Poezii cu prostii pentru copii

Cum ii faci pe copii sa le placa cititul? Simplu: scrii o carte care le place. Pui la un loc pisici, elefanti, un plasture, fetite si baieti, tantari, spanac, un rinocer, un caca, tatuaje, pe Mos Craciun, un Happy Meal, un capcaun, niste parinti si-un part, ii intorci cu susu-n jos si vezi ce iese. Daca mai adaugi si rime, ies niste poezii cu prostii pentru copii in care o pisica, in loc sa creasca, se face mai mica si devine parazit, elefantul se satura de leganat si goneste prin oras intr-o motocicleta cu atas, o guma se mesteca o saptamana, caruselul, in loc de cai si de sarete, e dotat cu baieti si fete, copiii cauta elixirul fericirii in loc sa-nvete tabla inmultirii, iar ursul e mancat de mure. Daca mai pui si multe idei ciudate, finaluri neasteptate si cele mai smechere ilustratii… E, uite asa, ii faci pe copii sa le placa cititul.

PE DOS - poezii cu prostii pentru copii - Hai sa le citim, copii!

Autor: Carmen Tiderle

Seminte de Cabane

Seminte de Cabane

Alternand intre umor si poezie, acest album creat de acelasi Philippe Lechermeier, care ne-a incantat cu povestile Printeselor date uitarii sau necunoscute, propune o calatorie fantezista, redata jucaus de talentatul ilustrator Eric Puybaret.

Cei mici vor fi captivati de varietatea si de formele inedite ale cabanelor, pe cand cei mari se vor lasa inca o data purtati de visele din copilarie... O agenda de voiaj cu totul iesita din comun! Sa-l urmarim pe marele explorator, Alphonso de Copacabana, care ne invita la o incantatoare drumetie, in cautare de cabane pe cat de minunate, pe-atat de diferite: cabana de turta dulce a micilor Hansel si Gretel, cabana arboricola sau cea de melc, ba chiar si aceea de la capatul pamantului!

Tiptil, Craciunul se apropie

Tiptil, Craciunul se apropie

Farmecul Craciunului nu ocoleste pe nimeni, nici macar pe micile vietuitoare din padurea de peste deal. Ariciul Zbarlici, veverita Zizi, pisica Miaunica, soricioaica Mimi, soriceii Crant si Ront si multe alte animalute se pregatesc de iarna si ne impartasesc din aventurile lor.

Din cele noua povesti inventate de Eugenia Glavan si minunat ilustrate de Irina Abaza aflam ce se intampla in padurea de peste deal de la sosirea iernii si pana in ziua de Craciun: surpriza primei ninsori, pregatirile de Sarbatori, certuri si impacari, bricolajul cadourilor, decorarea padurii, intalnirea Despinei, fiica padurarului, cu locuitorii padurii si cu spiridusul Stie-Tot si multe alte intamplari grozave.

Noua povesti de citit si de recitit la gura sobei, Tiptil, Craciunul se apropie imbina bucuria, magia si nostalgia Sarbatorilor intr-o carte frumoasa, a veseliei si a culorii, care n-ar trebui sa lipseasca de sub brad.

Eugenia Glavan a terminat Literele si este o mare iubitoare a cartilor de povesti. Aceast volum a fost scris pentru fiica sa, Despina, si este primul dintr-o serie care urmaresti ispravile locuitorilor padurii de peste deal.

Printese date uitarii sau necunoscute

Printese date uitarii sau necunoscute

O cunoasteti pe printesa de Zulu Zazu care „adora rochiile cu fru-fru“? Dar pe Esperlute care „citeste fie ce-o fi: literatura, filosofie, snoave, romane pline de brasoave“? Dar pe printesa Matuvu, cu parul rosu sau albastru si „cele mai fistichii costume […] rochii de hartie, imponderabile, de sticla, chiar de plastic“?

Cititi despre baldachin, dans (si contradans), alfabetul evantalic international, blazoane, animale, palate si alte atribute regale… Si astfel veti afla totul despre printese. Ah! si nu uitati sa va faceti testul „Ce fel de printesa sunteti?“

Cartea a primit in 2006 prestigiosul premiu Andersen, care se acorda de peste 25 de ani cartilor pentru copii, la categoria Albume ilustrate.

Autor: Phillipe Lechermeier

Sursa foto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock