In 2016, speranta de viata a unui nou-nascut in Uniunea Europeana era de 81 de ani. Datele biroului de statistica Eurostat indica o diferenta de 11,9 ani intre regiunile cu cea mai ridicata speranta de viata si cele cu cea mai scazuta.

Regiunile cu cea mai mare speranta de viata sunt, in principal, in Spania si Italia, in timp ce zonele in care speranta de viata este scazuta sunt, adesea, in regiunile din est ale Uniunii Europene.

In regiunea Comunidad de Madrid, speranta de viata trece de 85 de ani, iar in provincia Autonoma di Trento depaseste 84 de ani. La polul opus, cei mai putini ani traiesc oamenii din Bulgaria, in regiunile Severozapaden (73,3 ani), Yugoiztochen (74,4) si Severen tsentralen (74,4), din Romania, in sud-est (74,4) si nord-est (74,6) si in regiunea ungara Eszak-Magyarorszag (74,6).

Comunidad de Madrid, Spania

Comunidad de Madrid, Spania

Cel mai mult traiesc locuitorii din regiunea Comunidad de Madrid (85,2 ani), a treia cea mai populata comunitate din Spania, cu 6,5 milioane de locuitori, concentrati in zona metropolitana a Madridului. Economia Madridului este similara cu cea a Cataloniei, cea mai mare a Spaniei. Madrid are cel mai mare venit pe cap de locuitor, de peste 31.000 de euro, cu mult peste media nationala.

Sursa foto: By ESB Professional / Shutterstock.com

La Rioja, Spania

La Rioja, Spania

Cu o speranta de viata de 84,3 ani, La Rioja, comunitate autonoma situata in nordul peninsului Iberice, ocupa locul doi in clasament. Cu o populatie de 322.415 locuitori, la Rioja este cea mai putin populata regiune din Spania. Regiunea este cunoscuta pentru vinuri, sub brandul Denominacion de Origen Calificada Rioja.

Sursa foto: La Rioja By Matyas Rehak / Shutterstock.com

Castilla Leon, Spania

Castilla Leon, Spania

Castilla Leon (84,3 ani) este o comunitate autonoma din Spania, cea mai mare subdiviziune din Uniunea Europeana, cu o populatie de 2,5 milioane de locuitori. Indicele dezvoltarii serviciilor sociale reflecta faptul ca comunitatea are una dintre cele mai bune servicii din tara, pozitionandu-se ca a treia regiune care ofera cele mai bune beneficii cetatenilor.

Sursa foto: By hidalgophotographer / Shutterstock.com

Provincia Autonoma di Trento, Italia

Provincia Autonoma di Trento, Italia

Provincia Autonoma di Trento, aflata in nordul Italiei, cu o populatie de 540.000 de locuitori, ocupa urmatoarea pozitie in clasament, cu o speranta de viata de 84,3 ani. Regiunea se bazeaza pe agricultura si turism in zona montana cu cateva statiuni balneare.

Sursa foto: By hidalgophotographer / Shutterstock.com

Ile de France, Franta

Ile de France, Franta

Pe locul al cincilea se situeaza regiunea Ile de France (84,2 ani), care are o populatie de 12 milioane de locuitori si cuprinde si orasul Paris. In 2016, PIB-ul in regiune a fost de 681 de miliarde de euro, cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor din Franta si al treilea cel mai ridicat din Uniunea Europeana.

Sursa foto: By olrat / Shutterstock.com

Regiunea Lemanic, Elvetia

Regiunea Lemanic, Elvetia

Regiunea Lemanic, situata in Elvetia, cuprinde cantoanele Geneva, Vaud si Valais.

Sursa foto: By canadastock / shutterstock.com

Comunidad foral de Navarra, Spania

Comunidad foral de Navarra, Spania

Navarra este o comunitate autonoma si o provincie in Spania. Este situata intre Muntii Pirinei si masivele muntoase din centrul Spaniei. Din populatia de 601.874 de locuitori, o treime locuieste in capitala regiunii, in Pamplona.

Sursa foto: By VanderWolf Images / Shutterstock.com

Sursa foto: Shutterstock.com