Downshifting-ul este descris, in business, drept renuntarea la materialismul de natura economica sau reducerea stresului si a consumului psihologic care pot insoti materialismul mentionat. Aplicatiile acestui concept sunt intalnite, dupa cum puteti afla citind articolul de mai jos, nu doar in business, ci si in alte activitati, care, la o prima vedere, vizeaza doar un hobby si nu o activitate profesionala. Urmeaza povestea lui Mircea Petrescu si Mihai Nicolau, doi prieteni vechi si a deciziei lor de a continua sa cante muzica rock in trupa The Sonic Taste, o formatie care are doar doi membri, distantandu-se de rigorile de multe ori fara rezultate palpabile ale curentului rock din underground-ul muzical romanesc.

Am ajuns un pic mai devreme la interviul cu Mircea Petrescu si Mihai Nicolau, cei doi membri ai trupei The Sonic Taste. Nu are nimic, o sa apuc sa trec in revista informatiile pe care le stiu deja despre ei. Nu sunt la prima intalnire cu cei doi, i-am mai intervievat de doua ori pana acum, cel mai recent in ianuarie 2018, cand faceau parte din trupa Roadkill Soda (RKS). Atunci, in perioada scursa de la interviu si pana la publicarea articolului, Mihai Petrescu si Mihai Nicolau parasisera formatia. M-am intalnit cu Mircea Petrescu la un concert in luna martie si l-am intrebat ce o sa faca in continuare. Mi-a spus ca are un proiect in pregatire, o trupa cu doar doi membri, dar ca nu se grabeste si ca ma va anunta cand o sa fie mai aproape de lansarea primei melodii. Suntem in noiembrie si iata ca ma intalnesc din nou cu el: momentul lansarii se apropie, primul single al trupei The Sonic Taste urmeaza sa fie lansat in luna decembrie 2018.

Apare si Mircea Petrescu, ne salutam si intram in spatiul unde va avea loc interviul: locul de munca al lui si al lui Mihai Nicolau – cei doi sunt prieteni de mai bine de 15 ani si de cativa ani lucreaza la studioul de inregistrari The Candy Shop, care-i apartine lui Oliver Sterian, fiul cunoscutului cantaret de muzica folk Vali Sterian. Legaturile cu Vali Sterian nu se opresc aici: tatii celor doi, Mihai Petrescu si Jerry Schwartz, au fost, pe rand si unul dupa celalalt, basisti in trupa cantaretului de folk, iar azi locuiesc in acelasi bloc, la etaje diferite. ”O sa vrem sa cantam cu tatii nostri la unele din viitoarele noastre piese”, spune Mircea Petrescu, chitarist si solist vocal la The Sonic Taste. ”Am de terminat ceva pentru job si apoi putem incepe sa vorbim.” Mircea se apuca sa monteze un clip audio care promoveaza un concert al formatiei Sarmalele Reci, una dintre trupele mele favorite din anii `90 si care activeaza si azi. Intre timp, ajunge si Mihai Nicolau. Discutia poate incepe.

The Sonic Taste, materializarea unei idei de acum cinci ani

Mircea Petrescu spune ca ideea de a forma o trupa rock impreuna cu Mihai Nicolau are cinci ani vechime, insa ca, pana la momentul plecarii din RKS, nu s-a concretizat.

”Eu am intrat in RKS si l-am propus pe Mircea si am fost amandoi acolo – eu la tobe, el la voce –, am stat doi ani. Dupa ce am plecat din trupa am zis ca a venit momentul sa facem ce ne-am propus acum cinci ani, si anume o trupa de doi. A trebuit sa treaca cinci ani ca sa ne intoarcem in acelasi punct, dar cu alta experienta si cu un alt «drive»”, povesteste Mihai Nicolau, baterist in trupa The Sonic Taste.

Mircea Petrescu spune ca, dupa doi ani de RKS, s-au obisnuit unul cu altul, stiu ce poate fiecare si ca, oricum, aveau nevoie de o gura de aer proaspat. Astfel, locul de munca de la studio a devenit si locul in care repeta pentru trupa The Sonic Taste, ”unde nu platim nimic, totul prin bunavointa sefului nostru”, dupa cum spune Mircea Petrescu, chitarist si solist vocal in trupa The Sonic Taste, precizand ca acest aranjament le aduce foarte multe beneficii, printre care si faptul ca, oricand le vine vreo idee, o pot inregistra imediat.

Mircea Petrescu, Mihai Nicolau, The Sonic Taste

Un avantaj al faptului ca trupa The Sonic Taste are doar doi membri, care mai sunt si prieteni pe deasupra, este faptul ca procesul artistic si compozitional este mult usurat: sunt doar doua ”guri” in formatie si nu mai apar conflicte.

” Eu vin cu armonia, el vine cu toba si am facut piesa. Niciunul nu e seful, nu mai vine nimeni sa-si dea cu parerea. Eu nu-i spun ce sa faca cu toba, el nu-mi spune ce sa fac cu chitara. Bineinteles ca ne sugeram lucruri unul altuia, dar atat. Sunt multe trupe mici in care se practica tirania si impunerea unor reguli de corporatie, de genul ca nu ai voie cu telefon la repetitii, decide o singura persoana pentru toata lumea pentru ca are mai multa experienta si se trag in jos singuri. Am vazut trupe care au disparut doar pentru ca a fost cineva care i-a negat pe ceilalti ca artisti. Nu vorbim aici de zeci de milioane de dolari, cum e la trupele mari din afara si atunci pot sa inteleg ca o abordare sau alta face diferenta intre 15 si 20 de milioane de dolari. Aici vorbim de trupe mici, care au concerte odata la trei luni si tu ii zici sa nu mai vina cu telefonul sau ce sa cante? Unde e placerea aia de a canta? Inteleg sa te certi in felul asta cand e vorba de bani multi, dar nu cand stai in Titan si canti in Salajan de trei ori”, spune Mircea Petrescu, chitarist si solist vocal al trupei The Sonic Taste.

Mihai Nicolau spune ca, acum, totul este la un nivel foarte relaxat, constructiv si confortabil pentru amandoi. In plus, a disparut graba cu care se fac lucrurile in alte trupe, de multe ori fara niciun rezultat notabil si in detrimentul calitatii, dupa cum cred cei doi.

”Desi nu-s foarte mare fan proverbe romanesti, aia cu «graba strica treaba» e adevarata. Pe repede inainte nu mai dai randament. Scoatem piesa cand suntem super multumiti de ea, nu ne grabim cu clipul, nu ne grabim cu cantarile, nu ne grabim cu nimic. Nu vrem sa mai facem chestii pe genunchi, pe repede inainte, scoase doar de dragul de a fi scoase. Nu vrem sa ne bucuram sau sa profitam de vreo popularitate iscata de plecarea din RKS – «Hai sa scoatem repede ceva, ca e lumea infierbantata». Prefer sa ne uite toata lumea si pe urma sa zica ce blana e, decat sa zica: «Hai sa scoata astia ceva». Si, dupa ce scoti, sa zica: «Parca nu e asa de misto». Vrem sa fim super multumiti cu tot ce iese fara niciun fel de graba”, explica Mihai Nicolau, bateristul trupei The Sonic Taste.

Downshifting in underground cu The Sonic Taste

Abordarea pe care o au Mircea Petrescu si Mihai Nicolau se aseamana cu ceea ce in business se numeste downshifting, adica renuntarea la materialismul de natura economica sau reducerea stresului si a consumului psihologic care pot insoti materialismul mentionat. Cei doi au invatat, in anii petrecuti in underground – Mircea Petrescu este implicat in acest curent inca de pe cand avea 14 ani, cand a intrat in trupa Corbii de Piatra (mai tarziu denumirea a fost schimbata in Ravens), cantand apoi in formatia punk Cobe si, dupa ce a studiat in Regatul Unit al Marii Britanii, intrand in trupa Up To Eleven, dupa care a urmat Roadkill Soda; prima trupa in care a activat Mihai Nicolau a fost Running Clouds, apoi, dupa o pauza de circa trei ani, a urmat Roadkill Soda si o colaborare recenta cu trupa Coma, pentru care cantat la tobe la sase concerte, suplinind lipsa temporara a bateristului formatiei – ca satisfactia financiara este foarte greu de atins atunci cand activezi intr-o trupa rock din Romania. Prin urmare, nu se mai concentreaza pe atingerea acestui obiectiv, ci pe muzica pe care o fac.

”Nu exista sa ne scoatem banii in acest moment. Investim cat putem, dar nu facem sacrificii majore, nu facem credite la banca. Cat avem? Atat, asta investim. Nu ne propunem sa facem avere din asta, avem job-urile noastre, castigam destul de ok, suntem destul de relaxati si atunci putem sa ne concentram pe partea artistica si sa lasam partea financiara deoparte. Scopul nu este sa traim din muzica sau sa facem bani, ci sa scoatem un produs de calitate si diferit de ceea ce exista in Romania”, explica Mircea Petrescu, chitarist si solist vocal in trupa The Sonic Taste.

Cei doi spun ca au renuntat la conceptul ”Do It Yourself” in privinta activitatilor conexe muzicii propriu-zise, cum ar fi realizarea de videoclipuri, sunetul, chiar si managementul. Mircea Petrescu spune ca a ajuns la concluzia ca e bine sa lasi aceste lucruri in seama oamenilor care stiu sa le faca. Evident, aceasta abordare presupune costuri suplimentare, dar cei doi spun ca este mai important pentru un muzician sa se concentreze asupra procesului creativ.

The Sonic Taste

Mihai Nicolau si Mircea Petrescu nu se grabesc nici cu sustinerea de concerte, desi le au in plan, iar faptul ca trupa The Sonic Taste are doar doi membri nu este un impediment.

”In functie de locurile in care o sa cantam, o sa dam fie doar noi doi sau o sa dam cu niste instrumentisti, la fel ca «session musicians», doar ca o sa fie «live musicians», pe care o sa-i avem alaturi atunci cand e nevoie. Ei o sa aiba niste pretentii de care noi o sa ne achitam. Am si vorbit cu cativa si exista oameni care chiar se bucura de o astfel de colaborare, pentru ca o sa castige si niste bani si unora dintre ei le plac si melodiile. Noi ramanem in formula de doi in care noi decidem unde sa cantam si ce sa facem, totul e «fair and square». Va fi in functie de context, daca de exemplu e un club mic si merita sa mergem sa cantam acolo, poata o sa dam si in formula de doi. Daca sunt evenimente mari, acolo am vrea sa mergem cu luminist, cu sunetist, cu inca doi oameni sau mai multi in spate. Vrem sa fie show-uri pe care lumea sa si le aminteasca. In decembrie o sa lansam primul clip si single, dupa care vom continua sa inregistram piese in studio si la primavara, in februarie, martie, al doilea single si al treilea si apoi o sa incercam sa avem primul concert. Oricum, noi am zis sa lasam spatiul asta destul de mare intre momentul in care lansam piesele si primul concert. Vrem sa vina de la sine concertele, nu ne agitam foarte mult in sensul asta, ci vrem sa fie lumea destul de entuziasmata ca sa ne cheme”, explica Mircea Petrescu, chitarist si solist vocal al trupei The Sonic Taste.

Mircea Petrescu, The Sonic Taste: ”Totul se intampla in online”

Si pentru ca a venit vorba despre concerte, este important de mentionat ca Mircea Petrescu si Mihai Nicolau, cei doi membri ai trupei The Sonic Taste, au o abordare diferita, pe care chiar ei o caracterizeaza drept ”utopica”.

”Poate ca e utopic cum gandim, dar asa vrem sa facem. Prefer sa scoatem piese si sa nu avem concerte, decat sa scoatem o piesa si sa ne grabim sa cantam iarasi prin toate speluncile. Oricat de sublim si de poetic e in underground, vrem sa sarim etapa aia pe cat de mult posibil. Decat sa cant la ora 16 la un festival, in soare, cu sapte oameni beti in fata, mai bine nu cant si stau acasa. O sa cant atunci cand oamenii o sa creada ca meritam un slot mai bun si mai sus si o sa ma duc sa cant acolo. Piesele o sa vorbeasca de la sine, daca ele conteaza, daca prind, daca plac, atunci o sa ne cheme. Nu vreau sa ma mai incarc cu nervi si cu stres, hai sa cantam la ora 7 seara in prima seara la un fest de care nu a auzit nimeni, cu 30 de lei biletul unde vin aceiasi 7 oameni”, spune Mihai Nicolau, bateristul trupei The Sonic Taste.

Mircea Petrescu spune ca era in care ”faceai turnee si-ti rupeai cocoasa si mergeai cu duba treizeci de zile sau saizeci” s-a incheiat. In opinia lui, modalitatea de a-ti promova muzica prin turnee, pentru ca ea sa fie cumparata pe suport fizic, nu mai este viabila in prezent, intr-o epoca a hegemoniei online-ului.

”In trecut, erai motivat sa faci asta pentru ca-ti scoteai banii din vanzarile de discuri, din clipul de pe MTV. Acum nici nu se mai pune problema asta. Tot ce se intampla acum se intampla pe online, pe YouTube, Facebook si Instagram. Stim foarte bine ca sunt artisti din zona pop care ies azi si maine au turneu prin Dubai, noi nu vrem sa facem asta. Te duci acolo si te zbati 5-6 ani si nu se intampla nimic niciodata si nici nu se va mai intampla. Daca acum zece ani mai aveai o speranta, acum chiar ca nu se mai intampla. Nu exista nici un exemplu, in ultimii zece ani, care s-a ridicat din underground si a mustit un pic in mainstream, la radio si tv, nu la rock, in orice caz. Atunci era si Atomic TV, care pompa foarte mult in rock, acum ai o oarecare sustinere din partea Guerilla, Rock Fm si Tananana, dar in rest pe TV nu ai. Acum ai netul. Cum pot sa ma gandesc ca eu cant azi intr-un club mic si maine ajung la televizor cu muzica mea? Vrem sa avem titulatura de trupa care face show si lumea sa vina acolo si pentru asta”, spune Mircea Petrescu, chitarist si solist vocal in trupa The Sonic Taste.

Prezenta online presupune, si ea, costuri pentru promovare, iar Mihai Nicolau si Mircea Petrescu sunt constienti de ele si spun ca au in vedere sa investesca in acest domeniu, insa ca nu se grabesc nici din acest punct de vedere.

Mihai Nicolau, Mircea Petrescu

O sa mai investim si in promovare. Am fi naivi sa credem ca noi o sa aruncam un bulgare si el o sa se faca ditamai meteoritul, va trebui sa-l impingem si noi cat putem si cu cat avem. Ideal asa ar fi: sa scoatem o piesa, sa o dam la radiouri si apoi sa stam pe spate si sa ne uitam cum cresc vizualizarile, dar nu e asa”, spune Mihai Nicolau. Mircea Petrescu adauga: ”O sa facem tot ce ne sta in putinta si tot ce simtim. Nu ne aruncam cu capul inainte, sa dam niste bani acum ca ii recuperam mai incolo. Hai sa vedem mai intai pe ce dam banii”.

Interviul se apropie de sfarsit si ma pregatesc sa ma despart de cei doi membri ai trupei The Sonic Taste – numele formatiei are legatura cu formatia Oasis (”I`m feeling supersonic/Give me gin and tonic” – de aici a venit cuvantul ”Sonic” din numele trupei) si cu trupa ”The Taste” a lui Rory Gallagher (coincidenta de nume, Rory Gallagher nu are nicio legatura de familie cu fratii Noel si Liam Gallagher de la Oasis) –, dar cei doi imi propun sa mai raman cateva minute, la o cafea. Accept. In fond, la fel ca Mircea Petrescu si Mihai Nicolau, de ceva vreme am luat si eu decizia de a nu ma mai grabi nicaieri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri