Considerat un simbol important pentru Sarbatorile de Craciun in intreaga lume crestina, nu doar spatiul unde sunt asezate cadourile, pomul de Craciun are o istorie interesanta, iar, cel mai probabil, traditia venerarii arborilor mereu verzi dateaza de cel putin doua milenii in Europa. Intre anii 1500 si 1600, crestinii din Letonia si alte tari din Europa de Est au inceput sa decoreze pomul de Craciun, iar mai tarziu, si germanii au adoptat aceasta traditie. Iata cateva lucruri interesante despre traditia si industria brazilor de Craciun.

1. Bradul de Caucaz (Abies nordmanniana) sau bradul Nordmann constituie una dintre cele mai importante specii cultivate special pentru Craciun in Europa si castiga tot mai mult teren si in Statele Unite. Aceasta specie este preferata pentru retentia sporita a frunzelor dupa ce se usuca si a faptului ca nu sunt ascutite, precum in cazul altor specii. Lipsa parfumului obisnuita pomului de Craciun il face ideal si pentru cei care nu pot tolera acest miros.

Bradul Nordmann este un brad indigen muntilor de la sud si est de Marea Neagra, in Turcia, Georgia, Caucazul rus, partile nordice ale Armeniei si parti de nord-vest ale Azerbaidjanului. Acesta creste la altitudini de pana la 2.000 de metri.

2. Peste 90% din volumul anual de pomi de Craciun aflati la vanzare sunt crescuti in ferme.

Pe piata europeana, cererea pentru pomi de Craciun atinge aproximativ 50 de milioane de unitati pe an, in comparatie cu cererea pentru aproximativ 35 de milioane de copaci din Statele Unite. Semintele utilizate pentru cultivarea pomilor de Craciun in majoritatea tarilor europene sunt aduse din Georgia. Pentru a mentine oferta ridicata, peste 85 milioane de pomi de Craciun sunt plantati in ferme de profil in fiecare an. Stocul este insa mult mai ridicat. De exemplu, exista un stoc de aproximativ 350 de milioane de brazi in fermele din Statele Unite, in contextul in care unui brad ii ia circ 10 ani sa ajunga la nivel optim pentru a fi considerat pom de Craciun.

Sursa foto: Arina P Habich / Shutterstock

3. Pomii de Craciun pot gazdui multe insecte

Majoritatea insectelor microscopice care traiesc in conifere nu constituie un pericol pentru oameni, iar o mare parte dintre acestea mor la putin timp dupa ce pomul de Craciun ajunge in interiorul casei. Totusi, unele se pot inmulti daca in jur exista un mediu propice, precum viespile si paduchii de plante, acarienii, paianjeni si altele. De aceea, este bine sa dai frecvent cu aspiratorul in jurul bradului, iar daca bradul este taiat recent este recomandat sa nu fie adus imediat in casa.

4. Sunt peste 10.000 de ferme de pomi de Craciun in Europa

In Europa, exista peste 10.000 de ferme specializate in pomi de Craciun, iar multi dintre acestia se inscriu intr-un sistem de certificare care garanteaza anumite standarde cu privire la culoare, dimensiune si calitate, potrivit The Christmas Tree Grower Council of Europe. Traditia legata de impodobirea brazilor s-a raspandit din Germania in secolul al XVII-lea, tara care ramane si astazi cea mai mare "fabrica" de pomi de Craciun, cu un volum de 22 de milioane de unitati anual.

Alte tari care domina piata sunt Danemarca, Austria, Franta si Belgia. In Romania, in ultimii ani, au devenit raspanditi brazii importati din Danemarca, de exemplu. In pofida productiei largi a Germaniei, Danemarca este de departe cel mai mare exportator de pomi de Craciun, producand 13 milioane de unitati si si exportand 10,5 milioane de arbori pe an.

5. Decorarea pomilor de Craciun cu lumini a fost ideea lui Martin Luther

Reformatorul protestant german din secolul al XVI-lea, Martin Luther, este creditat cu faptul ca a fost primul care a adaugat lumanari unui pom de Craciun. In timp ce se venea acasa intr-o noapte de iarna, a fost intrigat de lumina stelelor care straluceau printre brazi, conform History.com. El a incercat sa redea imaginea acasa si pentru familia sa aducand un brad in camera de zi si legand de ramurile sale lumanari aprinse. Mai tarziu, in 1882, Edward Johnson, asistentul lui Thomas Edison, ar fi venit cu ideea de unor lumini alimentate la curent electric pentru pomul de Craciun.

6. Primul pom de Craciun artificial a fost dezvoltat in Germania

Primii pomi de Craciun artificiali au fost creati in Germania in timpul secolului al XIX-lea si au devenit mai tarziu populari in Europa. Acesti "arbori" erau realizati cu pene de gasca, vopsite in culoarea verde si atasate unor ramuri de sarma. Acestea din urma erau apoi infasurate in jurul unei tije centrale, care servea drept trunchi. Astazi, majoritatea arborilor de Craciun artificiali sunt realizati din plastic PVC. Acestia sunt tratati cu substante ignifuge, dar nu sunt rezistenti la foc. Optzeci la suta din copacii artificiali din intreaga lume sunt fabricati in prezent in China.

7. Primul pom de Craciun decorat a fost in Riga, Letonia, in 1510

De asemenea, traditia folosirii copacilor vesnic verzi pentru a sarbatori sezonul de iarna exista la unele popoare estice chiar inainte de nasterea lui Hristos. Tot un aspect interesant este ca in urma cu ceva timp, in randul popoarelor slave din Europa Centrala si de Est exista obiceiul de a atarna pomii de Craciun cu susul in jos din tavan. Este inca un mister cum si de ce exista aceasta traditie.

Sursa foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri