Romani sunt cei mai nerabdatori sa ne intoarcem la lucru, dupa terminarea vacantei, 29% dintre respondenti bifand aceasta optiune, spre deosebire de cei din Italia, Polonia sau Finlanda, fiecare cu un procent de 6%, potrivit unei analize momondo.ro.

Aproape jumatate dintre romani sunt nerabdatori sa-si impartaseasca experientele din timpul vacantei cu familia sau prietenii. 47% dintre respondenti au declarat acest lucru, reprezentand cel mai mare procent dintre toate tarile participante la studiu. Finlandezii asteapta cel mai putin acest aspect, avand un procent de doar 14%.

Cei mai multi dintre romanii care au afirmat ca buna dispozitie le este afectata dupa o calatorie sustin ca aceasta stare apare de obicei pe drumul de intoarcere acasa (25%) sau in ultima zi de vacanta (24%). Ponderea cea mai mare a raspunsurilor legate de ultima zi de concediu se regaseste in chestionarile celor din Chile: 41%.

In ceea ce ii priveste pe respondentii din Olanda se pare ca starile sunt destul de diferite: doar 33% spun ca se simt tristi dupa terminarea unei vacante, iar dintre acestia cei mai multi (22%) incep sa simta asta abia in prima zi dupa ce au ajuns acasa.

Ce facem pentru a imbunatati starea de spirit

60% dintre romani incearca sa isi asigure cateva zile libere imediat dupa ce se intorc din vacanta, pentru a se readapta la viata de zi cu zi. Cei care nu reusesc sa faca asta, incearca sa termine programul mai repede decat in mod normal, isi iau concediu medical sau, pur si simplu, nu isi asuma toate responsabilitatile cat timp sunt la job. Desigur, dupa cateva zile mai relaxate totul revine la normal.

Prin comparatie, doar 45% dintre participantii din Franta au declarat ca isi ofera cateva zile de tranzitie catre viata obisnuita, atunci cand se termina calatoria si tot din Chile vine extrema cealalta: 73% dintre respondenti isi aloca un inceput mai lent atunci cand se intorc din vacanta.

Fie ca ati avut parte de petreceri sau doar de plimbari relaxante in natura, reluarea rutinei poate fi anevoioasa. Totusi, exista cateva obiceiuri recomandate de calatori care pot ajuta in restabilirea echilibrului:

  • hidratarea. Cel mai probabil apa nu a fost tot timpul la indemana in timpul vacantei, prin urmare, o monitorizare a celor 2 litri de lichide recomandati va ajuta mult la inlaturarea durerilor de cap. Din aceleasi considerente este indicat si mancatul mai sanatos.
  • socializarea. Revederea prietenilor va aduce un plus de energie si buna dispozitie, necesare pentru a face trecerea de la starea din timpul calatoriei catre cea de la birou.
  • planificarea urmatoarei vacante. Entuziasmul din timpul concediului trebuie redirectionat catre ceva cu acelasi potential, asa ca planurile pentru urmatoarea destinatie vor face ca acesta sa ramana activ. De asemenea, invataturile din vacanta tocmai terminata sunt proaspete, deci vor fi aplicate mai eficient daca planurile incep chiar atunci.
  • pastrarea legaturii cu persoanele cunoscute in timpul calatoriei. Avand subiecte comune recente, empatia va functiona foarte bine.
  • crearea de noi obiceiuri. Lucrurile noi si interesante nu trebuie incercate doar in mod exceptional, ci pot deveni parte din viata de zi cu zi. Astfel perceptia zilelor de acasa se va imbunatati constant.

Sursa foto: momondo.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri