Voucherele de vacanta se pot acorda de catre orice institutie de stat, incepand cu 1 ianuarie 2018. Indemnizatia de vacanta este de 1.450 de lei (valoarea actuala a salariului minim brut pe economie).

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a declarat anul trecut ca voucherele de vacanta se vor acorda in primul trimestru din 2018, pentru acestea fiind aprobata suma de 842 de milioane de lei in bugetul pe anul acesta.

"Voucherele de vacanta sunt bugetate si se vor acorda tuturor celor care sunt angajati in sistemul public. De la 1 ianuarie 2018 aceste vouchere vor putea fi acordate de orice institutie publica si sunt bugetate 1,7 miliarde de lei pentru acest lucru. Ordonanta de Urgenta 46/2017 prevedea ca, in perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018 se va acorda o indemnizatie sau o prima de vacanta sub forma de vouchere in valoare de 1.450 de lei. Acestea se vor acorda sub forma tiparita sau in format electronic. Exista si varianta ca de la 1 decembrie 2018 sa se schimbe metodologia de acordare", a spus ministrul Dobre, potrivit Agerpres.

Citeste si: Cum sa iti prelungesti zilele libere in 2018: idei pentru 35 de zile de vacanta cu doar 10 de concediu

Tichetele de vacanta emise pe suport electronic vor putea fi utilizate doar pentru achizitionarea de servicii turistice. Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta pe suport hartie sunt multiplu de 50 lei, pana la 100 lei, valoare nominala maxima pe voucher.

Vouchere de vacanta 2018

Angajatorul si sindicatele vor stabili cum se acorda prima de vacanta sub forma voucherelor, care sa prevada:

  • numarul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanta si nivelul sumelor care se acorda beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanta, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor
  • categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanta
  • forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanta, respectiv suport electronic si/sau hartie

In cazul cumulului de functii, tichetele de vacanta vor fi acordate de catre angajatorii unde beneficiarii isi au functia de baza sau, dupa caz, de fiecare angajator, proportional cu timpul lucrat.

Comenzile de achizitie a tichetelor trebuie transmise unitatilor emitente de catre angajatori si vor cuprinde cel putin urmatoarele informatii:

  • numele si prenumele beneficiarilor carora li se acorda voucherele
  • codul numeric personal al fiecarui beneficiar, in cazul voucherelor pe suport hartie
  • numarul voucherelor de vacanta pentru fiecare beneficiar
  • valoarea nominala a voucherului de vacanta si valoarea nominala totala a voucherelor de vacanta acordate fiecarui beneficiar

Beneficiarii care vor primi vouchere de vacanta nominale vor fi singurele persoane indreptatite sa le utilizeze, fara posibilitatea de a le oferi altcuiva sau de a le vinde. Achizitionarea de servicii turistice se va face de la unitatile afiliate, conform unei liste pe care Ministerul Turismului o va publica pe site-ul institutiei.

Eximtur: Voucherele de vacanta vor sustine circulatia turistica in Romania

Lucia Morariu, presedintele fondator al agentiei Eximtur, sustine ca introducerea voucherelor de vacanta pentru angajatii din sistemul bugetar va conduce la sustinerea circulatiei turistice in Romania si va avea un efect multiplicator in industria de profil.

"Apreciem introducerea sistemului voucherelor de vacanta pentru angajatii din sistemul bugetar ca fiind o masura exceptionala de sustinere a circulatiei turistice in Romania. Acordarea in suma limitata, si anume 1.450 de lei/persoana, va conduce la largirea bazei de beneficiari ai voucherelor, dar si la un efect multiplicator, deoarece se va adauga resursa financiara proprie pentru petrecerea vacantei cu familia in Romania. Este cel mai important sprijin acordat in ultimii ani turismului romanesc si apreciem o crestere importanta in 2018 pe toate segmentele in turismul intern", a declarat Lucia Morariu.

Citeste si: De ce sa ai parte de hoarde de turisti si preturi exorbitante: 5 destinatii pentru city break-uri mai putin promovate unde sa mergi in 2018

Sursa foto: Shutterstock/ zeljkodan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri