Redeschise pe 16 mai, saloanele de înfrumusețare s-au obișnui deja cu "noul normal": măști, mănuși, viziere, dezinfectanți și, mai ales, distanțare socială. Pentru a afla cum decurge activitatea într-un beauty salon în era COVID-19, dar și cât de mult este afectat un astfel de business de noile măsuri restrictive, Wall-Street a vorbit cu Mihaela Cristofor, fondatoarea lanțului de saloane Miko Beauty.

Wall-Street: De ce ați ales să deschideți un salon de înfrumusețare în anul 2000?

Mihaela Cristofor: Consider că a fost mai mult decât deschiderea unui salon. Am creat un nou concept la momentul acela, Miko fiind binecunoscut ca locul în care îți poți petrece întreaga zi, timp în care ai acces la toate serviciile de beauty, estetică facială și corporală și, într-una din locații, la servicii de dermatologie și estetică medicală.

Wall-Street: Care au fost serviciile cu care ați început și cum ați dezvoltat, pe parcurs, serviciile și produsele?

Mihaela Cristofor: Primul centru a fost Miko Class, unde, pentru prima dată în România am introdus extensiile de păr, de exemplu. Serviciile de beauty includeau hairstyle, manichiură-pedichiură, estetică facială și corporală, masaj, drenaj limfatic. Dezvoltarea a însemnat achiziția continuă de echipamente pentru ten și corp, precum și produsele cele mai noi, prezența noastră anuală la târgurile de profil importante din Europa, însemnând de fiecare dată noi achiziții. Piața de beauty este dinamică, iar noi ținem pasul cu ea.

Wall-Street: Când ați decis să vă extindeți și în ce a constat această extindere?

Mihaela Cristofor: Extinderea business-ului a fost consecința firească a cererii. Clădirea aflată pe Str. Nicolae Iorga a devenit ceea ce partenerii mei francezi, aflați în vizită, au denumit „Le Petit Versailles”, declarând că un astfel de loc nu există nici măcar în Franța. „Totul sub un singur acoperiș” rămâne emblematic pentru Miko, iar Miko Palace a venit să completeze conceptul inițial cu o multitudine de servicii noi. Iar mai târziu, în 2009, am deschis Mikomed, clinică de dermatologie și de estetică facială și corporală, extinzând serviciile noastre spre zona medicală.

Wall-Street: Au fost momente în care ați vrut să renunțați la acest business? Dacă da, cum ați reușit să treceți peste aceste momente?

Mihaela Cristofor: Momente grele am avut și noi. Criza din 2008-2009 ne-a atins într-o oarecare măsură, însă nu atât de drastic încât să mă gândesc să renunț. Și nici anul acesta, când situația pandemiei ne-a bulversat în totalitate, nu sunt pregătită să renunț. Orice încercare poate fi un pas înainte, depinde cum alegi să privești situația.

Wall-Street: Câți angajați aveți în prezent?

Mihaela Cristofor: 101 angajați avem în prezent, în mare parte oameni care îmi sunt alături de la început, de douăzeci de ani lucrăm împreună.

Wall-Street: Cât de tare v-a afectat criză provocată de COVID 19, ce pierderi estimați că ați avut în această perioada și cum planuti să le recuperați?

Mihaela Cristofor: Câte domenii au rămas neafectate de această criză oare? Evident că Miko a fost zguduit din temelii, având în vedere că activitatea a fost închisă de autorități încă de la început. Nici nu aș mai aminti de pierderi acum, le vom recupera sau nu, rămâne de văzut. Impactul emoțional însă, teama pentru sănătatea noastră, a tuturor, izolarea și distanțarea impuse, incertitudinea tuturor asupra viitorului, în aceste două luni, au fost grele. Eu sunt o fire optimistă, așa am fost crescută, sunt puține lucruri de care mi-e teamă în viață. Virusul acesta însă, a distrus întreagă planetă în doar câteva luni. Suntem o companie 100% românească cu clienți și angajați din România, ne preocupă profund situația actuală și dorim să luăm deciziile cele mai responsabile pentru echipă și clienții noștri.

Wall-Street: Care este felul în care funcționați acum pentru a respectă măsurile de distanțare socială?

Mihaela Cristofor: Avem un atu imbatabil: spațiile centrelor Miko sunt extrem de generoase. Zonele de așteptare, recepțiile, saloanele de remodelare corporală și cabinetele de estetică sunt foarte largi, astfel că distanțarea socială este de la sine înțeleasă.

Măsurile de igienă și siguranță sunt foarte stricte: dezinfectanți, de la intrare și până în fiecare colț al centrelor, în cabinete, lămpile medicale bactericide pentru sterilizare, personalul care poartă combinezon, masca, viziera, mănuși.

Wall-Street: Ați avut multe solicitări după redeschidere sau oamenii sunt încă reticienți să vină la salon?

Mihaela Cristofor: Am avut foarte multe solicitări, redeschiderea a fost dificil de administrat din cauza cererii foarte mari. Însă, am pus siguranța pe primul loc și am apelat la înțelegerea clienților, am manageriat programările astfel încât intervalele de timp să fie suficiente pentru a dezinfecta după fiecare pacient, astfel încât Miko este în acest moment, un loc în care siguranța și respectarea tuturor măsurilor impuse de autorități se respectă, facem chiar mai mult decât s-a cerut.

Wall-Street: Care au fost cele mai solicitate servicii o dată cu redeschiderea?

Mihaela Cristofor: Nu există serviciu care să nu fi fost solicitat. Păr, unghii, tratamente cosmetice și cosmetică în general, remodelare corporală, masaje, toată echipa a lucrat la foc continuu.

Wall-Street: Ați crescut prețurile odată cu redeschiderea pentru a recupera o parte din pierderi? Perecepeți o taxă Covid?

Mihaela Cristofor: Cheltuielile aferente redeschiderii au fost destul de mari, ca peste tot, sunt convinsă. Chiar mult mai mari decât am fi crezut.

Nu percepem niciun fel de taxă, iar prețurile ne-am străduit să le păstrăm neatinse, deși este destul de dificil în contextul actual. Știm cu toții care este situația prețurilor la dezinfectanți, măști, lămpi bactericide, despărțitoare plexiglas pentru protecție suplimentară, viziere, combinezoane și lista nu se termină aici.

Wall-Street: Aveți în plan să mai introduceți servicii/produse/aparate noi în perioada următoare?

Mihaela Cristofor: Tehnologiile și procedurile de înfrumusețare evoluează continuu. Ceea ce este astăzi „ top” devine mâine un echipament deja învechit. Există o multitudine de congrese, conferințe, expoziții, simpozioane la care participăm împreună cu specialiștii noștri pentru a cunoaște cele mai noi descoperiri ale științei în acest domeniu. Deocamdată sunt încă restricții de călătorie, partenerii noștri din Europa, America și Asia sunt și ei în perioada de redeschidere a activităților.

Wall-Street: Care sunt lecțiile de business pe care le-ați învățat în cei 20 de ani de când aveți business-ul?

Mihaela Cristofor: Cel mai important este respectul necondiționat pentru client, pentru nevoile și dorințele acestuia. Business-ul s-a dezvoltat și a crescut având la baza acest crez. Administrarea unui centru de frumusețe și a unei clinici de medicină estetică au un numitor comun: o muncă asiduă, plină de abnegație cu echipe de specialiști care-și iubesc meseria, care fac din munca lor o artă și pun pasiune și suflet în ceea ce fac.

Wall-Street: Aveți și clienți bărbați? Ce servicii solicită aceștia?

Mihaela Cristofor: Avem, desigur, și clienți bărbați.

Bărbații sunt în general consumatori de servicii de masaj, programe de slăbit, frizerie și uneori de cosmetică.

Wall-Street: Cum credeți că a evoluat industria de beauty din România în acești 20 de ani?

Mihaela Cristofor: S-au întâmplat lucruri frumoase în ultimii 20 de ani. Atunci când a luat ființă brandul Miko, piața era avidă după serviciile de beauty. De-a lungul anilor, s-au deschis multe saloane, au venit în România branduri importante de beauty, s-a dovedit că țara noastră este o piață de desfacere interesantă și profitabilă. Există servicii pentru orice buget, diferența o face calitatea, instruirea personalului, cât de inovative sunt echipamentele din dotare precum și grija și respectul arătat fiecărui client.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri