Îl știu pe Chef Daniel Pălici de câțiva ani, l-am întâlnit în câteva dintre restaurantele mari ale Bucureștiului. Recomandat, și confirmat apoi drept unul dintre pionierii creatori ai noii noastre bucătării naționale, creativă și sofisticată.

Ca mulți dintre acești tineri bucătari foarte talentați și, mai ales, neobosiți muncitori, a vrut să aibă restaurantul lui în care să facă lucrurile cum știe el mai bine și să arate ce poate. Și a reușit! De câteva săptămâni l-a deschis. Și, că tot a fost de ziua națională, i-a zis Grai.

A luat o casă în Bucureștiul vechi, orașul cu poezie și cu străzi niciodată drepte, cu copaci bătrâni. Sunt pe Logofăt Luca Stroici, unde se taie cu Viitorului, lângă un restaurant mai vechi și destul de cunoscut, Luna Cafe & Bistro.

Frumos și interesant amenajat, cu bucătăria complet deschisă, parte integrantă din ambianță. Scaune foarte confortabile, demifotolii din catifea galbenă, tacâmuri și veselă elegante. Salonul de dimensiune medie, împărțit în două de holul de intrare și de barul din mijloc, mese puține, bine spațiate.

Meniul scurt, desigur, cel așteptat de la restaurantele de acest fel. Am luat formula de degustare a lui Daniel Pălici, cu aproape toate produsele și ingredientele de pe la producătorii pe care îi știe el de ani buni:

  • Pâine cu Maia de 3 ani și turtă cu unt și frunze de smochine.
  • Lipie, cremă de praz și cașcavea.
  • Țelină coaptă în unt ars, cremă de brânza de burduf, praz cu smântâna arsă și pufuleți din sfeclă roșie.
  • Ficat de vițel cu Miso din semințe de dovleac și garum de porumbel, ceapă murată și sos din gălbenuș de ou.
  • Midii cu roșii uscate, sos din piept de porc afumat, gulie murată și usturoi negru.
  • Calcan cu varză roșie și mangold, sos de unt cu verjuice și piure de topinambur.
  • Texturi de conopidă și dovlecel.
  • Piept de pui cu sos de smântâna, topinambur murat, ciuperci și spumă de mălai.
  • Obraz de vițel cu gogoșari murați, sos de morcovi și chipsuri de cartof.
  • Ciocolată cu lapte, cremeux de iaurt și texturi de cătină.
  • Vin Revelatio de la Davino.

Toate au fost foarte bune, originale, frumos prezentate. Serviciul foarte bun și el, cu un chelner dezinvolt, natural, fără niciun exces, nicio gesticulație inutilă sau limbaj neînnatura lui. Prețurile mi s-au părut surprinzător de mici pentru o bucătărie fină, însă unii vor aduce în discuție și mărimea porțiilor, și acelora poate că nu li se vor părea așa cum le-am văzut eu.

Da, Grai al lui Chef Daniel Pălici e unul dintre noile și marile restaurante ale Bucureștiului, de felul celor pe care aș vrea să le văd în număr cât mai mare. Dar nu se vor înmulți chiar așa cum ne-am dori, pentru că marii bucătari, talentați, creativi și muncitori, vor fi întotdeauna câte puțini. Dar Noua Bucătărie Românească Fină și-a intrat pe deplin în drepturi acum, și nu cred că va trece mult timp până când cea mai mare parte a restaurantelor de fine dining de la noi vor veni de la acești admirabili bucătari tineri… (George Butunoiu – decembrie 2021)

Sursa foto: George Butunoiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri